5 plante care alungă țânțarii

Țânțarii sunt una dintre acele probleme care nu sunt cu adevărat grave, ci sâcâitoare. Te întinzi în pat după o zi grea, simți că vei adormi în curând… și începe bâzâitul! Însă nu reușești să te găsești inamicul, iar dimineața te trezești cu înțepături pe corp. Dacă reușești să te abții din a te scărpina, mâncărimea trece destul de repede, dar câte dintre noi se pot lăuda cu asta?

Dacă nu dorești să folosești aparate anti-țântari, soluția vine din natură. Ți-am pregătit o listă de plante pe care le poți păstra în casă și care alungă cu succes aceste insecte enervante.

Catnip/Iarba mâței

Această plantă conține o substanță numită nepetalactonă, care atrage pisicile și alungă insectele. Dacă locuiești la curte și nu dorești să fii invadată de pisici străine îți recomandăm să nu o plantezi în grădină, ci într-un ghiveci pe care să îl ții în casă.

Busuioc

Un studiu realizat în 2009 a arătat că uleiul esențial din această plantă este toxic pentru larvele de țânțari. O poți cultiva în curte sau în casă, într-un ghiveci, și vei avea astfel și ierburi proaspete pentru prepararea mâncării. Bonus: nu este toxic pentru câini și pisici.

Lavandă

Lavanda poate alunga insectele zburătoare precum țânțarii, moliile și muștele, iar mirosul său te va liniști. Cel mai eficient mod de a te proteja împotriva acestora este să freci o frunză pe piele, pentru ca uleiurile să fie eliberate – poți face asta înainte de a ieși seara la o terasă. Din păcate, este o plantă toxică pentru câini și pisici.

Mentă

În forma sa concentrată, menta este uneori utilizată ca un insecticid, iar uleiul său s-a dovedit a respinge adulții și a ucide larvele și ouăle mai multor specii. Totuși, evită să păstrezi menta într-un loc ușor accesibil, fiind toxică pentru câini și pisici.

Rozmarin

Poți crește rozmarin în casă, pentru a-ți fi de folos în bucătărie, însă această planta te ajută și să scapi de țânțari. De data aceasta, trebuie să arzi câteva frunze și să te plimbi prin casă, pentru a duce mirosul peste tot. Este ideală și dacă mergi la camping, pentru a o pune pe foc.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.