Cele mai bune alimente bogate în fibre

Importanța fibrelor alimentare este de necontestat. Aceste substanțe, care se găsesc doar în fructe, legume și cereale, ajută tranzitul intestinal, prevenind și ameliorând constipația, balonarea și flatulența. Mai mult, reduc riscul apariției bolilor cardiace, al cancerului de colon și ajută în procesul de slăbire (mențin senzația de sațietate mai mult timp).

Specialiștii recomandă un consum de 20-35 grame de fibre pe zi, dar în general oamenii consumă aproape de 2 ori mai puține. Această problemă este evidentă în special în cazul persoanelor care au o dietă bogată în produse de origine animală, precum carnea, ouăle și lactatele.

Dacă și tu ai nevoie să consumi mai multe fibre, iată o listă cu cele mai bune alimente bogate în aceste substanțe.

Porumb

Boabele de pe un știulete de porumb de mărime medie conțin aproximativ 3,5 grame de fibre. Printre beneficiile acestui aliment se numără: ajută în procesul de slăbire (100 gr de porumb conțin doar 100 de calorii), îmbuinătățirea memoriei, protejarea față de cancerul pulmonar și bolile cardiovasculare, protejarea vederii, grăbirea recuperării în urma răcelii și gripei și menținerea sănătății pielii.

Fasole

Doar o cană de fasole acoperă aproximativ 50% din necesarul zilnic de fibre! Printre beneficiile acestui aliment se numără: întărirea sistemului imunitar, reducerea riscului de apariție a diabetului, reducerea colesterolui din sânge, micșorarea riscului de apariție al cancerului de colon și furnizarea de energie pentru mușchi și creier.

Citește și: Cum scapi de senzația de balonare 

Broccoli

În 100 de grame de broccoli găsim 2,6 grame de fibre. Printre beneficiile acestui aliment se numără: ajută la reducerea riscului de apariție al cancerului de vezică urinară, al boliloc cardiovasculare și al diabetului, protejează pielea de afecțiunile solare, previne cataracta și te ajută să ai oase mai puternice.

Mazăre

Mazărea se află pe primele locuri din topul celor mai bogate alimente în fibre – o cană de mazăre conține 16,3 grame de fibre! Printre beneficiile acestui aliment se numără: combate oboseala cronică, favorizează oxigenarea celulară, reduce riscul de apariție al osteoporozei și controlează nivelul de zahăr din sânge.

Avocado

100 de grame de avocado asigură organismului 18% din doza zilnică recomandată de fibbre. Printre beneficiile acestui aliment se numără: ajută la scăderea colesterolului rău și crește colesterolul bun, încetinește procesul de îmbătrânire, ajută la întărirea oaselor, menține sănătatea creierului, îmbunătățește vederea și te protejează împotriva cancerului mamar.

Pere

O pară de dimensiune medie conține în jur de 5,5 grame de fibre, dar asta doar dacă o consumi cu tot cu coajă. Printre beneficiile acestui aliment se numără: menține sănătatea ochilor, previne apariția cancerului, tratează inflamațiile, reduce febra și calmează durerile în gât și are efecte cicatrizante asupra pielii.

Citește și: 4 poziții de yoga care te scapă de constipație 

Mere

100 de grame de măr (cu coajă) conțin 2,4 grame de fibre. Printre beneficiile acestui aliment se numără: reduce riscului afecțiunilor respiratorii, scade producția de mucus, reduce problemele de piele, menține sănătatea inimii, reglează nivelul glicemiei, lubrifiază plămânii și reduce colesterolul rău.

Portocale

O portocală de dimensiune medie conține 3 grame de fibre. Printre beneficiile acestui aliment se numără: previne cancerul de piele, plămâni, stomac, colon și cel mamar, previne bolile renale, reduce colesterolul, protejează împotriva radicalilor liberi, întărește sistemul imunitar, reduce hipertensiunea și previne osteoporoza.

Nuci, alune, migdale, semințe de floarea soarelui

100 grame conțin: nuci – 6,7 grame de fibre, alune – 8,5 grame de fibre, migdale – 11,8 grame de fibre, semințe de floarea soarelui – 11,1 grame de fibre.

Cereale integrale

Un consum moderat de cereale integrale diminuează absorbția colesterolului, previn cheagurile de sânge, scad pofta de mâncare, scad riscul apariției diabetului și a afecțiunilor cardiovasculare și mențin o glicemie constantă. În cazul adulților, se recomandă să nu se depăsească consumul de 150-240 grame de cereale integrale pe zi.

Tu cât de des consumi aceste alimente bogate în fibre?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.