Cum funcționează ceasul biologic al bărbaților?

Mulți bărbați nu își fac griji legate de fertilitatea lor, pentru că produc spermă toată viața. Însă calitatea acesteia nu rămâne constantă.

În general, femeile își fac griji în ceea ce privește fertilitatea, mai ales acum, când cariera vine înaintea copilului. Din păcate, bărbații nu prea-și bat capul cu astfel de chestiuni.

Un studiu publicat în noiembrie 2016 arată că bărbații sunt ignoranți când vine vorba de fertilitatea lor. La studiu au participat peste 700 de bărbați, care au putut identifica doar jumătate dintre factorii de risc și problemele de sănătate asociate cu infertilitatea masculină.

Citește și: 7 lucruri pe care le auzi despre fertilitate și care sunt 100% false 

Acest lucru este problematic pentru că și bărbații au un ceas biologic. Chiar dacă bărbații produc spermă toată viața, asta nu înseamnă că și calitatea spermei rămâne constantă pe tot parcusrul vieții.

Atât femeile, cât și bărbații, se confruntă cu scăderea fertilității odată cu trecerea timpului. Potrivit unui studiu din 2003, doar 25% dintre cuplurile în care bărbatul avea peste 50 de ani au reușit să conceapă un copil în maxim un an.

Dar aceasta nu e singura problemă! Dacă bărbatul este mai în vârstă, partenera poate suferi un avort spontan sau copilul se poate naște cu probleme de sănătate. Din acest motiv, în Statele Unite nu mai au voie să doneze spermă decât bărbați de cel mult 40 de ani.

Citește și: Adevărul despre tratamentele de fertilitate 

În cazul femeilor, infertilitatea scade brusc în jurul vârstei de 35 de ani. La bărbați, în schimb, situația e puțin diferită. Infertilitatea masculină apare mai lent, pe la vârsta de 40-50 de ani.

De ce nu se vorbește mai mult despre infertilitatea masculină?

Este posibil ca stereotipurile de gen să fie vinovate. În primul rând, multe persoane consideră chiar și acum că rolul principal al femeii este cel a face copii. Din acest motiv, fertilitatea feminină este mai importantă. În al doilea rând, de la bărbați se așteaptă să poată lăsa oricând o femeie însărcinată. „Ce bărbat ești tu dacă ești infertil, dacă nu poți duce familia mai departe?”

În orice caz, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să se informeze mai mult legat de infertilitate.

 

*articol preluat din RedBook (autor: Heather Finn)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.