Ce trebuie sa stii despre tampoane

Cu siguranţă ai ȋntrebări pe care nu ai ȋndrăznit să le adresezi ginecologului, dar sunt şi multe alte detalii despre tampoanele interne pe care trebuie să le ştii pentru a te păzi de infecţii, răni şi alte incidente neplăcute.

Sindromul de şoc toxic
A fost o nebunie prin anii ’90 cu acest efect advers provocat de anumite tampoane, dar acum este cu mult mai puţin probabil să ai probleme.Dar nu trebuie să crezi că SŞT poate fi provocat doar de o infecţie determinată de un tampon intern, ea poate apărea ȋn orice caz de rană deschisă care a fost infectată.

Dacă ai simptome ca de gripă (cu febră şi dureri de cap), dar nu tuşeşti sau simţi gâtul iritat, du-te la medic pentru că poate fi vorba de o infecţie.

Nu folosi un tampon dacă…
Folia de plastic este ruptă (chiar şi o mică găurică), dacă a căzut pe jos pe ambalaj sau dacă l-ai atins cu mâinile murdare. Poate că ţi se pare exagerat, dar este mai bine să te păzeşti pentru orice eventualitate pentru că mediul este plin de bacterii şi germeni care dacă ajung ȋn corpul tău ȋţi pot face probleme.

Nu pune tampon dacă nu ai scurgeri
Multe femei ajung la ginecolog din cauză că folosesc tamponul ȋnainte ca menstruaţia să apară pentru a fi sigure că nu se pătează de la primele picături de sânge. Tamponul intern nu trebuie introdus dacă nu există mentruaţia care să lubrifieze vaginul pentru că poate irita, ba chiar provoca răni ȋn cazul femeilor cu piele sensibilă.

Care este timpul maxim ȋn care trebuie să-l schimbi?
Pentru zilele cu menstruaţie abundentă, cam la maximum patru sau şase ore ar trebui să schimbi tamponul. Poţi să şi dormi cu el, dar nu uita să-l schimbi ȋnainte de culcare, iar dacă intenţionezi să dormi mai mult de opt ore, pune un absorbant.

Reguli de igiena intima la femei

9 intrebari pe care te jenezi sa le pui ginecologului

 

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise