Ce trebuie sa stii despre sindromul socului toxic

Sindromul șocului toxic este o boală rară, dar care poate fi fatală. Iată câteva informații foarte importante pe care orice femeie trebuie să le cunoască.

Este o afecțiune rar întâlnită

Deși este o afecțiune foarte serioasă despre care ar trebui să știi cât mai multe, nu trebuie să îți fie teamă să folosești tampoane – trebuie doar să știi cum să le folosești. Dr. Clare Morrison, medic de familie, spune că „în 20 de ani de când lucrez, am văzut foarte rar astfel de cazuri, dar este o afecțiune cu care medicii ar trebui să fie atenți, pentru că este foarte serioasă și poate deveni fatală dacă nu este diagnosticată la timp”.

Cum sa scapi de problemele din timpul menstruatiei

Și bărbații pot suferi de sindromul șocului toxic

Multe persoane cred că afecțiunea apare doar ca urmare a folosirii aceluiași tampon intern prea mult timp. În realitate, poate apărea și dacă ai mușcături, înțepături, arsuri pielea opărită, pentru că bacteria poate ajunge în organism prin aceste răni deschise.

Totuși, afecțiunea este legată și de tampoanele interne sau diafragme, sindromul șocului toxic apărând des (30% dintre cazuri) la femeile până în 19 ani. De asemenea, riscul apariției afecțiunii este mai mare dacă abia ai născut.

Simptomele pot fi înșelătoare

„Simptomele inițiale includ febra, diaree, vărsături, amețeală, dureri musculare, ce pot fi confundate cu alte infecții”, spune Dr. Morrison. Unele persoane au iritații de piele, asemănătoare cu arsurile solare. Dacă afecțiunea nu este tratată la timp, tensiunea arterială poate scădea, se poate ajunge la insuficiență renală și chiar comă.

Pilula de a doua zi – mituri si adevaruri

Poți preveni sindromul șocului toxic

Sindromul șocului toxic a apărut prin anii ’70 și ’80, când mai multe femei au murit după ce au început să folosească tampoane foarte absorbante. Din acest motiv, doctorii recomandă folosirea unora mai puțin eficiente. În acest fel, ele trebuie schimbate mai des. În orice caz, indiferent de produsul ales de tine, acesta trebuie schimbat la 4-6 ore și niciodată nu trebuie să folosești unul mai mult de 8 ore. De asemenea, trebuie să te speli pe mâini înainte și după ce îți schimbi tamponul. Bineînțeles, fii sigură că l-ai scos pe cel vechi înainte să introduci unul nou.

Sindromul șocului toxic poate fi tratat

Dacă ești diagnosticată la timp, te poți trata cu antibiotice. Este posibil să fie nevoie să te internezi în spital, dar acest lucru este, în general, doar o măsură de precauție.

Intrebari si raspunsuri pentru cele mai comune probleme de sanatate

Dacă folosești tampoane interne și suferi de simptomele menționate mai sus, scoate imediat tamponul și solicită sfatul unui medic. Poate este forma doar de o răceală, dar e mai bine să fii sigură!

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.