Ce trebuie sa stii despre raceala la plamani

Răceala la plămâni este diferită de cea comună pentru că infecţia este localizată, aşa cum indică şi numele, în zona plămânilor, dar în special la nivelul tractului respirator. Există două tipuri ale bolii şi anume bronşita cronică şi cea acută. Cele două sunt foarte asemănătoare, diferenţa dintre ele fiind durata de manifestare.

Cum apare bronşita?

Răceala la plămâni apare de cele mai multe ori după o răceală sau gripă şi este cauzată de un virus; în 10% dintre cazuri o bacterie este vinovată. De asemenea, boala poate apărea din cauza substanţelor ce irită mucoasa respiratorie, precum fumul, chimicalele, aerul poluat, dar şi fumatul.

Care este diferenta dintre raceala si gripa?

Care sunt simptomele bronşitei?

Poţi recunoaşte răcela la plămâni după următoarele semne:

 • febră uşoară
 • oboseală
 • frisoane
 • dificultăţi de respiraţie (mai ales după ce faci efort fizic)
 • tuse cu expectoraţie
 • durere în piepe şi senzaţia de apăsare (atunci când tuşeşti)

Simptomele pot fi mai mult sau mai puţin grave în funcţie de vârsta pacientului, dar şi de starea generală de sănătate. În general, în cazul unui adult cu o stare de sănătate medie spre bună, simptomele sunt destul de uşoare. 

Ce trebuie sa stii despre raceala la ovare

De asemenea, dacă tratamentul nu este început la timp, simptomele se pot agrava, ajungându-se la febră de peste 40 de grade C, puls rapid, respiraţie greoaie, confuzie, dezorientare, respiraţie suierătoare şi letargie.

Cum se tratează bronşita?

Doctorul este cel mai în măsură să te ajute, însă de regulă răceala la plămâni se tratează prin:

 • antibiotice
 • consumarea de lichide
 • odihna la pat
 • antitusiv sau expectorant, în funcţie de tuse
 • renunţarea la fumat, dacă este cazul

La fel ca orice boală netratată, bronşita poate duce la complicaţii grave, deci fă o vizită medicului dacă prezinţi simptomele de mai sus.

4 comentarii
 1. Bronsita acuta in cele mai multe cazuri este o afectiune cauzata de un virus, nu de o bacterie. Bacteriile se trateaza cu antibiotice si virusurile cu antivirale. Va rog nu mai incurajati automedicatia de antibiotic, altfel vom ajunge in scurt timp sa murim de la o enterocolita!

 2. „Fa o vizita medicului” .. În tara asta nimic nu se mai poate rezolva.
  Medicii nu își mai dau silința. Iubitul meu , avea 20 de ani , a fost răcit la plamani. Mi l-au dat acasă după o „vizita” la spital ,spunându-ne ca are o raceala banala. Ne-Au zis ca după 2 luni sa mergem la control . Și acum unde mă mai duc cu el ???? Poate decât sa chem doctorul la el sa îi arat cum un băiat de 20 de ani s-a stins din cauza nepăsării doctorilor. Rușine lor și tarii ăsteia!!!!

  1. Pe medici îi interesează doar moneda cu multe zerouri. Prescriu medicamente cu nemiluita fără a ține cont și de reactiile adverse.

   1. Toata lumea zice sa mergi la doctor, sa nu te tratezi singur.
    Eu nu merg la doctori pt raceli, pt ca mi-am omorat stomacul cu antibiotice luate nu de capul me, ci la indemana doctorilor pt gripe sau raceli.. asa ca acum prefer sa ma tratez singur fara antibiotice.. cu expectorante, siropuri, ceaiuri, retete naturiste etc..
    Chestia asta cu mersul la medic la fiecare raceala e cu probleme.. se uita un pic la tine, iti baga o reteta si pa, next!! In primul rand nu iti mai da nici o farmacie antibiotic fara reteta, asa ca oamenii nu mai pot lua antibiotice de capul lor.. in al doilea rand tocmai doctorul iti baga o reteta plina de antibiotice, asa sa fie.. fara analize Clare care sa dezvaluie ce virus/bacterie ai contactat si ce tratament necesita.. tocmai doctorul te umple cu antibiotice fara rost

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.