Ce trebuie să știi despre fertilitate la 20+ ani

Indiferent dacă vrei sau nu să faci copii în viitorul apropiat, ar trebui să cunoști aceste informații despre fertilitate, mai ales dacă ai trecut de 20 de ani.

Fertilitatea poate scădea dupa 35 de ani, dar nu e obligatoriu. Cu alte cuvinte, nu mai crede orice auzi! Fiecare femeie este diferită și nu ar trebui să te simți obligată să faci un copil cât mai devreme doar pentru că asta e așteptat de la tine. Da, fiecare femeie se naște cu un unmăr finit de ovule, dar infertilitatea poate apărea și mai devreme, și mai târziu, în funcție de sănătate și de genele moștenite din familie.

De asemenea, nu există o vârstă ideală pentru a face un copil – asta e o alegere 100% naturală și nu ar trebui să te lași influențată de familie sau prieteni.

În plus, nu există nici o perioadă „normală” până când rămâi însărcinată atunci când încerci. Unele femei rămân însărcinate imediat, în timp ce altele se pot chinui și ani întregi până reușesc. Cu toate acestea, e recomandat să faci o vizită medicului dacă nu reușești să rămâi însărcinată după 12 luni.

Citește și: 7 lucruri pe care le auzi despre fertilitate și care sunt 100% false 

Cât despre menstruație, nu ar trebui să te panichezi dacă nu ți-a venit într-o lună. Lipsa acesteia poate fi cauzată de alimentație, medicamente sau chiar stres, deci nu înseamnă neapărat că ai o problemă gravă sau că ești infertilă. Totuși, ar trebui să fii atentă la asta și să mergi la medic dacă trec 3 luni fără menstruație. Acest lucru e valabil și în cazul sângerărilor dintre menstruații.

Ar trebui să ai grijă și la stilul de viață. Anumiți factori, precum BMI-ul, alimentația sau fumatul îți pot afecta fertilitatea și este important să cunoști riscurile cât încă nu e prea târziu. Știai că și alcoolul poate reduce șansele conceperii unui copil?

Bineînțeles, și sportul face parte dintr-un stil de viață sănătos, deci nu fii sedentară! Medicii recomandă să faci mișcare 30-60 minute pe zi, ceea ce îmbunătățește circulația; o circulație bună înseamnă că nutrienții vor ajunge și la ovare.

Dacă îți faci griji în legătură cu pastilele anticoncepționale, află că acestea nu îți vor „strica” festilitatea. Menstruația obișnuită revine când renunți la ele, în unele cazuri imediat, în alte cazuri puțin mai târziu.

Citește și: 5 semne ca ar trebui sa renunti la pastilele anticonceptionale 

 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Lauren Smith)

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.