Ce trebuie sa stii despre cele mai comune BTS

Herpesul, Chlamydia si infectia genitala cu HPV (Human Papilloma Virus) sunt printre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala (BTS).

HPV (Human Papilloma Virus)

Dintre cele peste 100 de tipuri de HPV, aproximativ 30 se transmit pe calea actului sexual, iar bolile care rezulta din infectarea cu acest virus pot fi benigne sau maligne. De cele mai multe ori, persoanele care contacteaza virusul nu au simptome, ceea ca il face foarte greu de detectat.

Afectiunile HPV de tip malign sunt foarte periculoase si, netratate la timp, pot degenera in cancer de col uterin. Folosirea prezervativului si reducerea numarului de parteneri sexuali scad riscul de infectare cu HPV.

Modalitatea prin care poti detecta la timp prezenta celulelor premaligne este testul Papanicolau, care trebuie efectuat anual de catre femeile cu viata sexuala activa.

Herpesul genital

Cu toate ca foarte multi oameni sunt purtatori ai virusului care genereaza aparitia herpesului, acesta se manifesta doar in cazul unora, iar simptomele sunt neplacute: mancarimi, jena, mici eruptii la suprafata pielii.

Desi nu poti scapa de acest virus, medicii considera ca, in comparatie cu alte BTS, herpesul este de cele mai multe ori inofensiv si nu degenereaza in afectiuni maligne.

Chlamydia

Infectarea cu bacteria Chlamidia Trachomatis este printre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii. E supranumita "infectia tacuta", intrucat rareori prezinta simptome. In cazul femeilor, Chlamidia Trachomatis afecteaza vaginul si colul uterin, iar atunci cand apar simptome (uneori dupa ani de zile), acestea iau de cele mai multe ori forma unor secretii si sangerari vaginale anormale, dureri in zona abdomenului inferior si arsuri in timpul urinarii.

Infectia cu Chlamydia determina leziuni la nivelul vaginului, colului uterin si trompelor uterine. Din fericire, exista numeroase teste care indica prezenta bacteriei in organism si, daca este depistata timpuriu, tratamentele impotriva infectiei includ antibiotice care se dovedesc a fi eficiente de cele mai multe ori.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.