Ce trebuie să știi când îți cumperi bicicletă

Bicicleta nu e doar un mijloc de transport, ci are multe alte avantaje importante.

Bifezi capitolul „mișcare”, te relaxezi, te bucuri de natură, petreci timp cu prieteni bicicliști, dar mai ales rămâi în siguranță în vremurile acestea dificile.

Dacă te-ai hotărât să circuli pe două roți, există câteva chestii pe care trebuie să le afli înainte să-ți achiziționezi o bicicletă. Și oricât de experimentată ai fi într-ale cumpărăturilor, alegerea unei biciclete nu se compară cu găsirea pantofilor ideali. Desigur, culoarea și designul nu-s de neglijat, însă este foarte important ca bicicleta să se potrivească perfect nevoilor tale, pe care trebuie să le stabilești dinainte (răspunzând la întrebările de mai jos). Iar când o vei găsi, vei vedea că ți se va potrivi „mănușă”.

Ce fel de bicicletă vrei?

Pentru că, în funcție de stilul de deplasare pe care intenționezi să-l practicii în cea mai mare parte a timpului, există mai multe categorii de biciclete. Confortul tău depinde de această alegere, mai ales că vorbim de o investiție serioasă, nu doar de un moft trecător (un studiu chiar arată că multe biciclete ajung să zacă nefolosite într-un colț din cauză că nu se potrivește cu scopul real al utilizatorului).

Ești fată de oraș?

Vrei să eviți traficul infernal de la orele de vârf sau să te plimbi prin cartier? Vei avea nevoie de o bicicletă de oraș sau de asfalt, ale cărei roți mari, anvelope subțiri și cadrul ușor te vor ajuta să „zbori” dintr-un punct în altul, iar posibilitatea de a atașa un coș o face ideală pentru a merge la cumpărături.

Nu se recomandă, însă, pe distanțe foarte lungi. Chiar și pentru drumuri scurte, atenție mare la amortizoare, pentru ca plimbarea să fie o plăcere, nu o corvoadă. Există și varianta pliabilă a bicicletei de oraș, cu roși mici (dimensiunea roților dictează viteza de rulare în raport cu pedalarea, adică cele cu roți mari necesită mai puține mișcări pentru a prinde viteză). Ar mai fi problema cadrului orizontal (bara ce leagă șaua de ghidon), depinde doar te tine dacă te descurci să-ți arunci piciorul în aer când o încaleci, sau optezi pentru deschiderea în „V”.

Simți chemarea muntelui?

Dacă ajungi să prinzi gustul aventurilor montane pe două roți, te asigur că vor fi noul tău hobby. Pentru astfel de experiențe e nevoie de un model de Mountain Bike – cu cadru rigid sau full-suspension -, adaptată terenului denivelat și capabilă să te ajute să urci fără să-ți dai sufletul pedalând. Ideal ar fi să optezi pentru o bicicletă cu cadru de aluminiu, frâne hidraulice, amortizoare cu cartuș de aer (cele pe bază de arcuri tind să fie mai grele și mai puțin performante). E important să știi, de asemenea, că această categorie poate fi în general folosită și în oraș, cu mențiunea că pneurile se uzează mai repede atunci când sunt folosite mult pe asfalt.

Ești genul imprevizibil?

Există o bicicletă și pentru tine. Fie că ai chef să-ți vizitezi o prietenă, să dai o fugă până la pădure, bicicleta de Trekking este compromisul perfect între modelul de oraș și cel special pentru munte. Are roți mai subțiri decât acestea din urmă, dar o aderență ideală pentru majoritatea suprafețelor accidentate, în funcție de tipul de anvelope (cu crampoane – pentru off-road sau fără crampoane, pentru viteză mai mare). Alte modele, vândute de obicei în secțiunea „polivalente” sau „hybrid”, se potrivesc plimbărilor de weekend pe distanțe medii, în cursul cărora confortul (începând cu poziția ta pe bicicletă și până la amortizare) este extrem de important.

Bicicletă de oraș BTwin Elops 520 cadru jos, 1199 lei, Decathlon

Care-i măsura ta?

Poate că totuși m-am înșelat… Asemenea pantofilor și hainelor, și bicicleta trebuie să aibă măsura potrivită pentru tine. Dimensiunile unei biciclete pot fi exprimate în centimetri sau inci (50, 52, 54, respectiv 14, 16, 18, 19, 20, etc.) sau, mai simplu în litere (de la XS la XL). Înălțimea ta este punctul de reper principal în aflarea măsurii ideale, însă aceasta diferă în funcție de model.

De exemplu, dacă ai 1,60, vei pedala un model de oraș de măsura XS (cu cadrul cuprins între 47-49 cm) sau un Mountain Bike măsura S, potrivit pentru persoane cu înălțimea cuprinsă între 1,58-1,68. Însă proba fizică este cea care va influența decizia finală, având în vedere conformația corpului (ex. picioare lungi). Și dimensiunea roților (între 26 – 29 inci) depinde într-o oarecare măsură de înălțimea ta, acest detaliu având legătură cu stabilirea ideală a centrului de greutate.

Cât voi investi?

Chiar dacă ofertele sub 1000 de lei sună tentant, diferența până la un model care să-ți asigure confort sporit nu este foarte mare. Există biciclete care pot costa cam cât o mașină mai ieftină, în principal din cauza calității materialelor folosite în fabricarea ei, care pot garanta rezistența acestora în timp.

Prețul crește pe măsură ce bicicleta e mai ușoară, mai performantă și mai bine echipată, în funcție de nevoile tale. Vei mai avea nevoie, însă, și de câteva accesorii specifice (de exemplu, pantalonii cu protecție de gel între picioare, pentru ca statul pe șa să nu-ți provoace dureri), care pot majora bugetul afectat bicicletei. Dar vei circula mai puțin pe patru roți, ceea ce înseamnă oricum o economie substanțială.

Ce-mi mai trebuie?

Există câteva accesorii care-ți vor face deplasările pe două roți mai sigure și mai confortabile:

Top Cycling NorthWave Switch, 265 lei; Pantaloni ciclism Beroy shorts, 220 lei; Mănuși Sugoi  performance mitts, 70 lei; Cască ciclism Nutcase Navy Dots, 239 lei; Pantofi ciclism Shimano Off-Road, 218 lei; Cremă de soare Madara SPF 30 Age-Defying Sunscreen, 85 lei.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.