În ce situații arată testul de sarcină un rezultat fals?

Testele de sarcină pe care le poți face acasă sunt în general precise, încă există situații în care rezultatul poate fi fals: fie ești gravidă, dar testul spune că nu ești, fie nu ești, dar testul este unul pozitiv.

COSMO îți explică care sunt motivele pentru care testul de sarcină poate arăta un rezultat fals:

Testul de sarcină este expirat

În general, în această situație testul va arăta un rezultat fals negativ. Acest lucru se poate întâmpla și dacă testul a stat prea mult în căldură sau umezeală.

Medicamente pentru fertilitate

HCG (human chorionic gonadotrophin) este un hormon eliberat de placentă după ce embrionul a fost implantat în uter. Acesta poate fi detectat în urină și sânge chiar dinainte să observi că menstruația îți întârzie. Dar, dacă folosești anumite tratamente pentru fertilitate, testul poate arăta un rezultat fals pozitiv din cauza tratamentului care imită sau chiar conțin HCG.

Citește și: Ce trebuie să știi despre testele de sarcină 

Alte medicamente

Unele medicamente pentru anxietate, diureice sau antihistaminice pot modifica nivelul de HCG din organism. Acest lucru duce la un posibil rezultat fals pozitiv.

Avort spontan

Dacă ai avut un avord spontan de curând, nivelul HCG poate rămâne câteva zile în sângele tău. Asta poate duce la un rezultat fals negativ.

Sarcină chimică

Aceasta are loc când sperma și ovulul se întâlnesc, dar ovulul fertilizat (embrionul) nu se poate implanta în uter. Asta duce la creșterea nivelului de HCG, în ciuda faptului că nu există, de fapt, o sarcină.

Citește și: Ce trebuie să știi despre fertilitate la 20+ ani 

Sarcină extrauterină

Sarcina extrauterină duce la un rezultat positiv al testului și ești într-adevăr însărcinată. Din păcate, sarcina nu se află în locul potrivit. Fetusul este cel mai probabil în trompele uterine și reprezintă o urgență medicală. Dacă ai un rezultat pozitiv pe test și începi să experimentezi dureri abdominale, sângerare sau nu te simți bine în general, este foarte important să mergi la doctor cât mai repede.

Anumite afecțiuni

Dacă ai vreo infecție a tractului urinal, o boală renală, chisturi ovariene, cancer ovarian sau afecțiuni ale glandei hipofizare, rezultatul testului poate fi fals pozitiv.

 

Citește și: Totul despre sterilet: ce este, cum funcționează, ți se potrivește? 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.