Ce se întâmplă cu corpul tău când renunți la sport

Zilele tale au început să fie din ce în ce mai pline și te gândești să renunți la sport, cel puțin o perioadă? Iată ce se va întâmpla cu corpul tău dacă faci această schimbare.

Petreci mare parte din timp la serviciu, faci cumpărături și gătești, trebuie să faci ordine prin casă, să îți faci timp și pentru prieteni, să urmărești serialul preferat și, poate, să ai grijă de copil. E de înțeles de ce vrei să renunți la sport, iar multe persoane fac asta în timpul iernii. Până la urmă, îți e mai greu să ieși la alergat și parcă nu ai nici chef să mergi până la sală pe frigul ăsta…Dar ce părere are corpul tău despre această alegere? Oare au loc atât de multe schimbări dacă renunți la sport, chiar și pentru puțin timp? Iată ce spun experții despre acest lucru.

Citește și: Totul despre CrossFit, cel mai în vogă trend din fitness-ul american 

Ce se întâmplă cu corpul tău când renunți la sport?

Inima ta bate altfel

„După doar patru zile fără exerciții de tip aerobic, inima ta devine mai puțin eficientă și vei observa că ai dificultăți în respirație”, spune Michele Olson, profesor și cercetător la laboratorul Universității Montgomery Scharff-Olson. Chiar nu ai chef să faci puțin sport? În cazul acesta, Olson sugerează să mergi pe jos cât de mult poți, să folosești scările mai des, să te joci mai mult timp cu animalul de companie sau cu copilul sau să te grăbești atunci când faci curățenie. „Nu trebuie să ieși din casă pentru a face sport”, adaugă aceasta.

Mușchii tăi devin mai leneși

Celulele musculare își păstrează, în general, puterea de la 7 la 14 zile. Astfel, ai la dispoziție 1-2 săptămâni până pierzi orice progres ai făcut. Însă nu trebuie să îți faci foarte multe griji: cercetătorii spanioli au aflat că o persoană obișnuită îți păstrează puterea până la 4 săptămâni de inactivitate. Cu alte cuvinte, chiar dacă mușchii nu vor funcționa chiar atât de bine după o perioadă de pauză, nu va trebui nici să o iei de la 0 cu antrenamentele.

Citește și: Cum să faci sport la birou. 5 idei simple, dar eficiente 

Abilitățile la care ai lucrat din greu vor dispărea

„Ca o regulă generală, rezultatele la care ai depus cel mai mult efort vor fi primele care vor dispărea când vei renunța la sport”, spune antrenorul personal Mark Schneider.

Motivația va începe să scadă

Probleme cea mai mare este că, după o perioadă în care nu ai făcut sport, motivația începe să scadă foarte mult, este de părere Schneider. Cu cât eviți mai mult sportul, cu atât mai greu îți va fi să îți recuperezi motivația. Rezolvarea? Nu încerca să faci 100% din ce făceai înainte de pauză, ci liminează-te la 70% – atât din punctul de vedere al timpului, cât și al intensității exercițiilor.

Corpul tău îți va cere să faci mișcare

Pentru a se menține sănătos, corpul tău are nevoie de sport în mod constant. Chiar dacă vrei să faci o pauză de la sală, încearcă cel puțin să faci niște exerciții acasă, cel puțin de două ori pe săptămână.
*articol preluat din RedBook (autor: Karla Walsh)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.