Ce nu știai despre expunerea la soare și piele

Tot nu te-ai convins care-i treaba cu SPF-ul? Sau cum se folosește corect pe piele? Păi, nu ești singura. În ciuda zecilor de ani de conviețuire cu soarele și cremele anti-UV, informațiile par să intre pe-o ureche și să iasă pe cealaltă.

 

Lasă-mă să ghicesc… ai terminat-o cu SPF-ul de cum ai revenit din concediu! Și slabe șanse să-l mai folosești până la următoarea vacanță! Iar azi, când arde soarele, îl vei ignora din nou…

De mai mult de jumătate de secol, idealul de frumusețe pare să fie tot un trup bronzat, deși tot mai multe femei au piele palidă/roz. „Tot mai multe femei consideră bronzul un semn de sănătate”, spune Anne Chapas, medic și director medical în cadrul Union Square Laser Dermatology din New York. Ce e și mai rău, miturile despre bronzare continuă să țină paginile publicațiilor pentru femei. „Unele paciente consideră în continuare că obținerea unui bronz de bază face bine pielii”, arată Whitney Bowe, dermatolog în New York. „Altele justifică expunerea la razele UV în numele vitaminei D, lucru nenecesar dealtfel.” Deci continuăm să ne mințim, în vreme ce incidența cazurilor de cancer de piele este în creștere. E timpul să-ți desfunzi urechile, chiar trebuie să auzi ce-ți spunem acum…

 

Dacă folosesc primer cu SPF 15 și cremă cu SPF 30, înseamnă că port un indice total de 45 SPF?

Din nefericire, matematica nu-ți face nicio favoare în cazul de față. Cel mult, ai parte de indicele cel mai mare dintre cele aplicate, oricâte ai folosi; în cel mai rău caz, vei dilua produsele și te vei bucura maxim de media celor două, explică dermatologul Rachel Nazarian, profesor asistent clinic în cadrul Școlii de Medicină Mount Sinai în New York. E cam ca în cazul laptelui, să zicem: dacă ai un pahar cu lapte 2% grăsime și mai torni peste încă unul la fel, nu se cheamă că obții 4%.

 

Este bine să folosim SPF spray?

Spray-urile sunt mai convenabile, în special pentru zonele cu acces dificil. Problema e cu inhalarea. Unele ingrediente pot fi iritante pentru plămâni și pot favoriza sufocarea sau crize de astm. Adulți le pot folosi (copii sunt oricum greu de prins, dar nici nu există garanția că pot să-și țină respirația în timpul aplicării), dar nu se recomandă pulverizarea la nivelul feței.  Ai grijă ca pielea să fie perfect curată și uscată înainte să aplici formula cu factor de protecție și așterne-o în două straturi complete.

 

Ce fac dacă loțiunea solară îmi provoacă acnee?

„Acneea este de multe ori cauzată de ingredientele inactive precum conservanții sau uleiurile din formule”, arată Dr. Chapas. Pentru a opri coșurile să-ți strice vara, caută pe etichetă termeni precum „oil-free” sau „non-comedogenic”. Poți opta și pentru produse cu octisalate (sau octyl salicylate), o formă de acid salicilic, ingredientul cu super-reputație în combaterea acneei, ce filtrează și radiațiile UVB.

 

Umbrela de plajă mă protejează vreun pic?

Depinde. Ești cu totul sub ea? Glumeam. O umbrelă este, într-adevăr, o sursă de umbră la îndemână, spune Elisabeth Hale, dermatolog și profesor asociat în cadrul New York University Langone Medical Center. Însă este importantă calitatea umbrelei. Alege una opacă, cu factor UPF, suficient de mare cât să-ți umbrească întregul corp. „Chiar dacă stai toată ziua la umbră, reaplică loțiunea cu SPF din două în două ore, radiațiile UV pot ajunge la tine și indirect, reflectate în nisip, beton sau apă”. Chiar dacă lumina indirectă este mai puțin intensă, radiațiile sunt tot radiații.

 

De ce mi se arde nasul primul?

În primul rând, pentru că e mai proeminent. Protuberanțele pățesc asta pentru că sunt mai aproape de soare decât restul pielii. În plus, nasul este o zonă mai grasă, iar crema de soare se evaporă mai ușor de pe piele. Alte zone care necesită atenție: mâinile, picioarele, urechile, buzele și scalpul.

 

Pielea mea este închisă și nu folosesc zilnic SPF. Cât de rău este?

Destul de rău, drept să-ți spunem. Fără cremă de protecție solară, ești expusă ridurilor și cancerului de piele. Deși pielea mai închisă are mai multă melanină – un pigment natural ce protejează împotriva radiațiilor UV – e ca și cum ai purta SPF maxim 15. Dacă ești tentată să sari peste acest pas, ia în calcul faptul că persoanele cu piele închisă sunt de obicei diagnosticate cu cancer de piele în faze avansate. Iar acea întârziere contează. Rata de supraviețuire de până la cinci ani este de 70% sută pentru persoanele de culoare, în comparație cu 93 % pentru caucazieni. Chiar dacă ești departe de a avea pielea deschisă, aplică zilnic un produs cu SPF minim 30.

 

Mă protejează machiajul de soare?

Machiajul cu SPF o poate face, dar numai dacă aplici din belșug. Este recomandat să se folosească între un sfert și o jumătate de linguriță de loțiune pentru față, însă cei mai mulți oameni nu folosesc suficientă. Încearcă o cremă nuanțatoare sau BB cremă cu factor de protecție minim 30. Ambele oferă acoperire medie, deci poți aplica machiaj protector fără să exagerezi cu cantitatea.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.