Ce nu stiai despre pastilele anticonceptionale

Foarte multe femei active sexual, care au un partener stabil, preferă să folosească pastile anticoncepţionale în locul prezervativelor. Ele au fost primul medicament care nu este destinat persoanelor bolnave, ci femeilor sănătoase care pur şi simplu doresc să controleze dacă şi când vor deveni gravide.

Recent a fost publicată o carte numită „The Birth of the Pill” („Naşterea pastilei”), care oferă povestea a acestor contraceptive orale. Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre pastila anticoncepţională pe care orice femeie trebuie să le ştie.

Înainte de apariţia pastilei anticoncepţionale, femeile făceau orice pentru a nu rămâne însărcinate. Şi când spun orice, mă refer la orice, inclusiv metode cel mai probabil periculoase pentru sănătate precum inserarea în vagin a cojilor de lămâie sau chiar… excremente de crocodil amestecate cu miere. 

Alte metode cel puţin ciudate sunt purtarea de testicule de nevăstuică în timpul sexului, consumarea de suc de ceapă (yuck!) sau inserarea în vagin a unui degetar. Chiar şi în anii ’60 în America femeile încercau să spele sperma din vagin cu sucuri carbogazoase. Cred că nu mai e nevoie să menţionez că niciunul dintre aceste metode nu funcţionează şi nu va funcţiona niciodata. Poate într-un univers paralel?

Pastila anticoncepţională a fost iniţial (în anii ’50) recomandată ca medicament pentru fertilitate. Cercetătorii au făcut acest lucru pentru că în acel moment era ilegal să oferi informaţii despre metodele contraceptive în Statele Unite ale Americii, astfel încât doctorii trebuiau să aibă grijă să nu aibă probleme cu legea.

La ceva timp după, pilula a devenit disponibilă pe bază de prescripţie medicală pentru femeile care aveau probleme cu ciclul menstrual neregulat. Deşi unele femei chiar aveau această problemă, cele mai multe nu o aveau, aşa că mergeau la doctor într-o oarecare măsură pe ascuns, pentru a face rost de o reţetă.

După un timp, doctorii au observat o schimbare interesantă la femeile care începuseră să folosească pastilele contraceptive: sânii lor creşteau. Aceasta nu a fost doar o coincidenţă – unul dintre efectele secundare ar contraceptivelor orale este creşterea sânilor. Între 1960 şi 1969, vânzările sutienelor cupa C au crescut cu 50% şi se pare că sunt legate de aceste pastile.

Un lucru interesant pe care probabil şi tu îl crezi este necesitatea săptămânii de pauză. Doctorii au considerat că femeile ar crede că pastila nu este prea sănătoasă dacă nu vor mai avea menstruaţie lunar, astfel încât au decis ca o folie să conţină doar 21 de pastile, iar o săptămână femeia să facă pauză. De fapt, pastila previne ovulaţia, deci pur şi simplu nu trebuie să fii la menstruaţie o dată pe lună.

Iar dacă te întrebi de ce pastila nu poate fi luată şi de bărbaţi, află că doctorii au încercat şi această variantă. Gândindu-se că amestecul de hormoni poate fi eficient şi la bărbaţi, au făcut un test pe câţiva, dar rezultatele nu au fost prea bune: testiculele au început să li se micşoreze şi schimbări de dispoziţie asemănătoare femeilor care suferă de sindromul premenstrual.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.