Ce mănânci pentru un stomac dificil

Te simți minunat în rochia ta mulată, dar pe la jumătatea cinei burtica ta brusc balonată te face să-ți dorești să te fi îmbrăcat în colanți și o bluză largă și să te întrebi ce naiba ai mâncat de data asta?

O întrebare mai bună ar fi ce n-ai mâncat. Sunt anumite alimente sănătoase (și delicioase) care te satură fără să-ți dea dureri de stomac. E un lucru bun, mai ales având în vedere că femeile sunt lovite cel mai tare de probleme gastrointestinale precum aciditatea și sindromul colonului iritat. Dă vina pe hormoni. ”Estrogenul și progesteronul pot face femeile mai sensibile și le pot încetini sistemul digestiv”, spune Kyle Staller, medic gastroenterolog la Massachusetts General Hospital.

Un alt vinovat: alimente precum carbohidrații și zaharurile, care fermentează rapid și se absorb greu, creând probleme intestinale. Pentru unii oameni, consumarea acestor alimente e similară cu turnarea de kerosen pe foc – ”bacteriile din intestinele tale fermentează zaharurile și carbohidrații cruzi, ceea ce duce la balonare și disconfort”, spune Brian Bosworth, medic gastroenterolog și șef medicină la NYU Langone Medical Center.

Consumă alimentele prezentate mai jos pentru a-ți calma stomacul mofturos.

Cartofi cruzi

Această legume e bogată în nutrimente și scăzută în zaharuri, conținând fibre solubile care sunt prietenoase cu intestinele, ceea ce le face mai ușor de digerat.

Unt de arahide sau de migdale

Amândouă au proteine, grăsimi sănătoase și aproape zero zaharuri nocive – așa că te vor sătura fără să te baloneze.

Pâine cu maia

Înainte de a se coace, bacteriile și drojdia din maia elimină aproape în totalitate carbohidrații fermentabili, care ar putea să-ți facă probleme.

Fructe de pădure

Căpșunele, zmeura și afinele au un conținut scăzut de carbohidrați fermentabili… deci e mai puțin probabil să-ți provoace gaze sau balonare.

Legume gătite

Gătind orice legumă, ajuți la dezmembrarea fibrelor care sunt mai greu de digerat.

Proteine integrale slabe

Peștele și curcanul tind să fie mai ușoare cu stomacul. ți-e poftă de carne de vită? Părțile mai slabe n-o să-ți dea reflux.

Ovăz

Conține foarte multe fibre solubile și e în mod natural slab în fructanți, un tip de zahăr care poate cauza probleme intestinale.

Leguminoase sănătoase

Quinoa, meiul, amarantul și sorgul sunt cereale scăzute în zaharuri și carbohidrați, ceea ce le face un bun înlocuitor pentru pastele ce-ți pot da dureri de stomac.

Cartofi dulci

Bogați în nutrimente și cu un indice glicemic prietenos, o cană de cartofi dulci îți asigură 4 grame de fibre solubile.

Gustări riscante

Mere și pere

Fructoza care irită intestinul alcoolul din zahăr – ouch!

Îndulcitori artificiali

Întâlniți în mai toate alimentele, produc balonare și gaze.

Batoane

Aditivii formați din fibre fermentabile = război și gaze la tine în intestine.

Usturoi și ceapă

Au o aromă grozavă, dar sunt bogați în zaharuri și carbohidrați ce-ți pot da peste cap stomacul.

FOTO: iStock. Adaptare: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.