Ce face amorul din dieta ta

Se spune că posteriorul crește direct proporțional cu afecțiunea pentru iubitul tău! Iată ții sub control obiceiurile culinare de cuplu.

În primele săptămâni de relație, e normal și se întâmplă destul de des să scapi de câteva kilograme; adrenalina – inhibatoarea poftei de mâncare – e la nivel înalt, voința ta n-a cunoscut niciodată limite atât de ridicate (trebuie să arăți bine pentru noul tău iubit), iar partidele de sex, cu o frecvență atât de mare la început, ard o droaie de calorii.

Dar… după câteva luni marcate de romantism, pui la loc kilogramele pierdute, și poate încă pe-atât bonus! Un studiu al Universității din Carolina de Nord scotea la iveală recent faptul că, în decursul a cinci ani, femeile adolescente sau în jur de 20 de ani, angajate într-o relație, pun mai mult kilograme pe ele decât cele singure. Și cu cât e mai puternică legătura între parteneri – mai spun studiile – cu atât cântarul ar putea arăta mai multe kilograme; fetele care locuiesc cu partenerii lor pot „câștiga” trei kilograme, iar cele care se căsătoresc se pot trezi cu un surplus de până la nouă kilograme.

Reguli de dieta de care poti uita

De ce se înclină acul cântarului?

În prima fază a relației voastre, dragostea plutește în aer, dar trece și prin stomac, ceea ce vă face să vă mâncați din ochi mai degrabă decât să vă hrăniți. Însă specialiștii spun totodată că „mâncăm cu 35% la mai multă mâncare atunci când luăm masa cu o persoană agreabilă. Dacă ești îndrăgostită, vei sfârși cina prin a comanda și o cremă de zahăr ars, numai pentru a prelungi întâlnirea”.

Totodată, dorința ta de a vă apropia mai mult împărtășindu-vă experiențele și experimentând împreună te face să încerci și lucruri care nu te-au intersat niciodată („Calamari prăjiți? Sigur, de ce nu!), totul stropit cu o sticlă-două de vin. Din nefericire, arată nutriționistul american Martha McKittrick, alcoolul aduce cu sine ceva calorii, îți atenuează voința și te face să-ți încalci dieta târziu în noapte.

Pe lângă toate acestea, faptul că sari peste exercițiile fizice matinale doar pentru că te trezești lângă un super-tip contribuie la noua ta „colecție” de kilograme. Apoi, ce alt scenariu de relaxare în doi, tu și iubitul tău, decât o seară liniștită pe canapea, înarmați cu câte o pungă de chipsuri sau floricele de porumb! Prezența lui te face să-ți permiți toate astea, iar creierul nu face nimic să te împiedice. Explicația constă în faptul că hormonul responsabil cu afecțiunea – oxitocina – preia controlul, iar tu cazi astfel pradă gustărilor altădată interzise ori deloc interesante pentru tine în trecut.

Dieta ti se citeste pe fata?

Și uite-așa, în scurt timp, acul cântarului merge tooot mai departe… iar relația începe să sufere. După acumularea câtorva kilograme pe ici-colo, te consolezi cu ideea că el te iubește pentru ceea ce ești. În plus, pe măsură ce iei în greutate, devii tot mai conștientă de trupul tău și te simți mai puțin provocatoare în pat.

Cum să scapi de tentații

Înainte de toate, e foarte important să înveți să faci diferența între nevoile tale calorice și cele ale iubitului tău. Bărbații au nevoie de 25-40% mai multă hrană decât femeile, așa că porția ta trebuie să fie întotdeauna cu o treime mai mică decât a lui, spun nutriționiștii. Studiile mai spun ceva: cu cât o femeie este mai atentă la ceea ce mănâncă, cu atât va mânca mai puțin. De asemenea, e foarte important să te poți decide asupra unui singur tip de extra-gustare. Nu poți comanda și cocktail și prăjitură și fructe…

Nici mâncatul acasă nu e ferit de tentații, însă e mai puțin periculos decât mesele în oraș. Cuplurile mănâncă mai bine dacă gătesc împreună, fiindcă dețin controlul asupra porțiilor și ingredientelor folosite. Marele pericol ar fi dacă în familia lui mama obișnuia să pregătească mâncăruri grase, prăjeli sau sosuri! Caută să deții controlul în bucătărie încercând să înlocuiești anumite ingrediente sau chiar mâncăruri aproape „indigeste” și nesănătoase. De exemplu, înlocuiește uleiul de floarea soarelui, cel în care prăjiți de obicei cartofi, cu un ulei care nu arde: de palmier sau de măsline, nu mai îngroșa sosul cu făină și ține în frigider maioneză dietetică.

Greseli de dieta

Asigurați-vă dulapul și frigiderul cu alimente hipo-calorice, cumpărați alimente ambalate în recipiente mici – astfel veți mânca cu până la 20% mai puțin decât dacă ați consuma din recipientele mari –, iar iubitului tău poți să-i spui să nu mai „doteze” frigiderul cu alimente la care poftești, dar nu te poți atinge de ele fiindcă sunt bombe calorice.

În afara faptului c-ar trebui să-ți vezi de abonamentul ăla la sală, n-ar fi rău ca tu și iubitul tău să reactivați întâlnirile ca-ntre îndrăgostiți, în parc pe role, biciclete, la bazin sau chiar prin magazine. Studiile arată că acele cupluri care își educă împreună obiceiurile culinare nu pun kilograme în plus nici după încă un an și jumătate împreună.

Gustrări „nevinovate” care se văd peste an

  • „Ciugulești” din imensa lui porție de cartofi prăjiți. Crezi că dacă îți comanzi salată în loc de hamburger îți poți permite să mănânci cartofi prăjiți la discreție, însă chiar și jumătate dintr-o porție mică îți aduce cam 1,8 kg/an.
  • Începeți masa cu aperitive. Asta poate înseamna că dublați porțiile la fiecare masă, ceea ce te poate înzestra cu încă 2,5 kg/an.
  • Împărțiți o sticlă cu vin la masă. O sticlă întreagă conține mai bine de 300 de calorii, adică ¼ – 1/5 din aportul zilnic recomandat. Pe termen lung, fiecare sâmbătă udată cu alcool vine cu 2 kg/an.
  • Porție uriașă de popcorn la cinematograf. Chiar și fără unt, floricelele pot însuma și 1000 de calorii. Dacă vizionați filme o dată pe săptămână cu castronul în poală, asta înseamnă 3 kg/an.
  • O lingură de smântână sau cașcaval în supă/ciorbă. Îți lasă gura apă când vezi cu câtă poftă face el asta, așa că-ți zici că nu-i mare lucru. În realitate, „zeama” ta îți aduce 1,5 kg/an.
  • Salate cu sosuri gustoase. Orice alte sosuri în afară de iaurt, ulei de măsline, oțet balsamic și lămâie, adăugate la salata zilnică, te „îmbogățesc” cu 1,2 kg/an.

Total anual – 13 kilograme

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.