Ce este terapia Reiki

Reiki este o formă de terapie prezentată ca fiind vindecare prin atingerea corpului, cu ajutorul energiei. Reiki presupune ca practicianul să vindece durerile unui pacient prin simpla atingere a corpului acestuia.

Este o formă foarte controversată de medicină alternativă din foarte multe motive. Primul ar fi faptul că Reiki niciodată nu a avut o valoare terapeutică demonstrată mai mult decât cea de simplă relaxare a corpului. Din păcate, această terapie nu are explicaţii care să nu sfideze legile fizicii.Spre deosebire de acupunctură – terapie care s-a dovedit a fi eficientă în anumite condiţii medicale – Reiki este la marginea medicinei alternative şi complementare. Terapia Reiki nu este acoperită de asigurarea medicală, este descurajată de foarte mulţi medici şi de asociaţii medicale, este considerată o risipă de timp şi de bani şi este interzisă de Biserica Catolică pentru membrii săi deoarece conceptul de bază al acestei terapii de vindecare este ki, energia pe care fiecare dintre noi o deţine.

Ce spun studiile

Reiki nu pare să ajute realmente pacienţii suferinzi de diverse boli decât dacă luăm în considerare efectul placebo. Reiki este considerată o terapie sigură deoarece, în mare parte, practicianul abia atinge pacientul cu mâinile sale. Această terapie mai este considerată şi foarte paşnică deoarece muzica New Age este specifică în timpul şedinţelor, pe lângă alte sunte relaxante, deci poate fi considerată o metodă terapeutică de relaxare.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au identificat nici un fel de câmp energetic sau forţă vitală care se presupune că stă la baza procesului de vindecare. De asemenea, nu a fost demonstrat că Reiki poate vindeca vreo boală.

Reiki pare să funcţioneze doar în tratarea problemelor de natură mentală, cum ar fi stresul sau anxietatea. Unii oncologi le permit pacienţilor să facă terapie Reiki pentru a se elibera de stres, pentru a beneficia de un masaj relaxant, sub condiţia ca tratamentul împotriva cancerului să continue.

Puţini maeştri în terapia Reiki au pregătire ştiinţifică şi au puţine cunoştinţe pentru a putea conduce o cercetare legată de această terapie. Există puţine surse de finanţare pentru o cercetare mai amănunţită a acestei metode terapeutice deoarece nu sunt puţini cei care consideră că această metodă de terapie este pur şi simplu ridicolă şi evită să finanţeze cercetările în domeniu numai la gândul că un pacient poate fi vindecat când este atins de un asemenea terapeut.

Ce presupune tratamentul

În timpul unei şedinţe de terapie Reiki, există un flux de energie care este transmis de practician către pacient prin simpla atingere cu mâinile. Pacientul stă pe o masă de masaj, dar terapia se poate desfăşura chiar dacă pacientul stă pe scaun sau în picioare. Practicianul pune mâinile pe corpul pacientului într-o serie de poziţii diferite, în jurul capului sau umerilor, stomacului sau picioarelor, oricărei zone cu probleme. Fiecare poziţie este menţinută între 3 şi 10 minute, în funcţie de nevoile suferindului.  

Toată şedinţa durează între 45 şi 90 de minute. Energia Reiki încurajează pacienţii să se elibereze de tensiune, anxietate, frică sau alte sentimente negative. Unii pacienţi ajung să adoarmă în timpul şedinţei, pe când alţii afirmă că au simţit că plutesc în afara propriului corp sau au viziuni şi alte trăiri mistice.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.