Ce este SOP?

By  | 

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) nu e doar un nume pompos, ci și total derutant. Află mai multe despre această afecțiune.   

Cauzată de dereglări hormonale netratate, această afecțiune îți crește riscul de infertilitate, diabet de tip 2, boli de inimă și depresie. În mod surprinzător, SOP nu se manifestă întotdeauna prin ovare polichistice, iar chisturile ovariene nu sunt îndeajuns de concludente pentru a fi pus acest diagnostic. În schimb, SOP se poate manifesta prin menstruație neregulată, acnee, creștere în greutate și pilozitate excesivă (iar dacă folosești pilule anticoncepționale, nici nu vei avea simptome).

Iti cauzezi infertilitatea?

Aceste caracteristici derutante ale afecțiunii le-au dat oamenilor de știință imboldul de a-i schimba denumirea cu una care să-i ajute, atât pe medici, cât și pe paciente, să o depisteze cu mai multă exactitate, pentru a fi tratată în timp util prin tratament și regim alimentar. Intră în alertă dacă ai unul dintre simptomele de mai sus sau dacă ți s-au prescris anticoncepționale pentru reglarea ciclului menstrual fără a fi testată pentru SOP.

Comments

comments