Ce este intoleranta la gluten

Glutenul e o proteina alcatuita din 2 aminoacizi numiti gliadina si gluteina – de aici si numele. Gasit in anumite tipuri de cereale, glutenul din dieta moderna provine, in cantitati covarsitoare, din grau. 

Intoleranta la gluten doar la cei cu boala celiaca? 

E adevarat ca cei cu boala celiaca (undeva la 1% din populatia planetei) pot muri daca consuma gluten, si ca undeva la 15-16% din populatia planetei are intoleranta la gluten fara sa stie. Expunerea cronica la gluten (in ani) duce la imbolnavirea (a se citi “otravirea”) intestinelor. Expunerea la gluten duce la transformari notabile ale mecanismelor digestive si enzimatice din orice persoana, chiar si cele care nu prezinta, aparent, nici un simptom de intoleranta la gluten.

Simptome comune ale intolerantei la gluten

1.Dureri de cap frecvente.

2.Iritabilitate, schimbare frecventa de stare fara nici un motiv.

3.Probleme digestive: intoleranta la gluten se poate manifesta sub forma de balonare, diaree, crampe, constipatie.

Studii serioase efectuate pe persoane de altfel sanatoase indica faptul ca glutenul, pe langa afectarea mucoasei intestinale, cauzeaza balonari, dureri, inconsistenta a scaunelor (defecatiei) si oboseala.

In cadrul unui studiu publicat in US National Library of Medicine, 15 persoane (care nu au boala celiaca) au fost trecute pe o dieta constand in 40 de grame de gluten pentru 6 saptamani si examinate (inainte/dupa). Dieta cu suplimentare de gluten a cauzat o degenerare a mucoasei intestinului subtire, zona care este responsabila de absorbtia nutrientilor in tractul digestiv. De asemenea, s-a observat si o crestere a limfocitelor (celulele sistemului imunitar).

4.Reactii autoimune: glutenul declanseaza in orice persoana reactii autoimune, in sensul ca sistemul imunitar ataca peptidele pe care glutenul le formeaza atunci cand este “spart” (legaturile chimice desfacute) in tractul digestiv.

5.Oboseala si stare de somn dupa aproape fiecare masa.

6.Dureri de incheieturi si articulatii intrucat contaminarea cu gluten duce la un raspuns inflamator in corp. 

7.Absorbtie deficitara a vitaminelor. Datorita intolerantei la gluten, vitaminele nu mai pot fi asimilate de catre organism. Deficitul de fier este un indicator comun de intoleranta la gluten.

8.Expunerea la gluten poate genera dependenta intrucat peptidele pe care glutenul le formeaza atunci cand e desfacut de enzimele digestive sunt capabile sa stimuleze receptorii opioizi, care sunt aceiasi receptori stimulati de endorfine si droguri precum morfina. 

Ce alimente contin gluten?

Printre alimentele ce pot provoca intoleranta la gluten sunt: grau, ovaz, secara, kamut, bulgur, orz, spelta, germenii de grau, paste, paine si toate derivatele din acestea, berea etc.

Mare atentie si la modul de prepararea a mancarurilor in restaurante. De cele mai multe ori supele crema dar si sosurile contin gluten datorita modului de preparare. Mentioneaza chelnerului ca ai intoleranta la gluten sau ca tii un regim fara gluten!

De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata si etichetelor intrucat nu de putine ori vedem mezeluri care contin gluten.

Ce mancam daca avem intoleranta la gluten?

Poti manca fara restrictie legume (cu cat mai colorate cu atat mai bine), proteina de calitate (peste salbatic, carne de la animale care au pascut iarba, oua), grasimi sanatoase (nuci, seminte, cocos, avocado), lactate fermentate, pseudocereale (quinoa, hrisca).

In 100% din cazuri, renuntarea la paine are efecte spectaculoase asupra organismului, siluetei si dispozitiei generale. Mai mult, scapi de inca o sursa de dependenta (zahar) majora din alimentatia zilnica.

Tu ce stiai pana acum despre intoleranta la gluten?

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.