Ce este HPV (human papilloma virus)

HPV este prescurtarea pentru human papilloma virus şi este un virus foarte comun. Are circa 100 de forme diferite care afectează diferite părţi ale corpului şi circa 30 dinte acestea afectează organele genitale, atât feminine cât şi masculine. Dintre acestea, 13 sunt considerate de risc mare deoarece duc la cancerul cervical.

Contaminare

HPVul genital se răspândeşte prin contactul piele pe piele cu o persoană purtătoare de virus şi poate fi luat inclusiv prin contact sexual, fie el normal, oral sau anal. El poate cauza umflături dure ale pielii, mai ales în zona genitală. La femei, ele apar:

  • Pe labii
  • În sau în exteriorul vaginului
  • În sau în exteriorul anusului
  • În zona inghinală
  • Pe cervix.

Simptomele şi diagnosticarea

În multe cazuri, acest virus nu lasă simptome vizibile în afara umflăturilor menţionate anterior. Semnele unei infecţii pot să apară după săptămâni, luni sau chiar ani de la instalarea virusului. Nu există teste de sânge pentru depistarea acestui virus, dar el poate fi depistat în urma altor teste, cum ar fi:

  • Testul Papanicolau – în timpul acestui test, medicul poate lua mostre de celule din cervix care sunt apoi examinare la miscroscop pentru a observa anumite schimbări.
  • Colposcopia – pentru acest test se foloseşte un colposcop, un instrument special care luminează şi măreşte zona cervicală. O soluţie specială este aplicată pe cervix şi dacă virusul HPV este prezent, celulele afectate devin albe pentru a putea fi mai uşor de observat.
  • Testul ADN HPV – acest test caută materialul genetic (ADN) al virusului într-o mostră de celule. Testul poate depista tipul de HPV relaţionat cancerului cervical iar mostra adunată este recoltată simultan cu cea necesară testului Papanicolau.

 Cum se tratează HPV

Nu există o cură pentru virusul în sine, dar multe infecţii trec de la sine. De fapt, între 70 şi 90% dintre cazuri sunt tratate de prorpiul nostru sistem imunitar. Atunci când tratamentul este totuşi necesar, scopul lui este de a vindeca umflăturile celulelor anomale din cervix.

Se poate folosi o metodă specială de îngheţare şi distrugere a celulelor cu nitrogen lichid. Se mai poate folosi o procedură pentru a le cauteriza, dar există şi terapie cu laser. De asemenea, medicul poate prescrie nişte creme speciale care se aplică direct pe umflături.

Cum se previne HPV

Prima soluţie este folosirea prezervativului în timpul actului sexual pentru a reduce riscul infecţiei cu acest virus. Dar trebuie să ţii cont de faptul că prezervativul nu acoperă toată zona genitală deci nu este 100% eficient în aceset caz. Femeile trebuie să facă anual testul Papanicolau pentru a depista orice formă de cancer cervical din timp. Mai mult, există acum un vaccin special pentru HPV.  Medicul tău îţi poate oferi mai multe informaţii despre acesta. Este bine ca vaccinul să fie administrat înainte unui contact sexual. El reprezintă o serie de 3 injecţii, administrate cu 2 luni şi 3 luni pauză între ele.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.