Cat de periculosi sunt pantofii cu toc, cu adevarat?

Corpul uman nu a fost creat pentru a purta pantofi cu toc, dar aceştia au devenit o necesitate în garderoba oricărei fashioniste cu pretenţii. Dacă şi tu obişnuieşti să porţi adeseori pantofi cu toc, află care sunt risurile la care te expui fără să îţi dai seama.

Purtate la ocazii speciale, tocurile nu îţi vor influenţa în niciun fel sănătatea, însă dacă îi porţi în mod frecvent vei ajunge să îţi afectezi atât sistemul osos, musculatura, cât şi postura. Că vorbim de tocuri de 5, 7 ori 13 cm, efectele sunt aceleaşi.

Efectele nocive ale pantofilor cu toc

Există un mit, acela că din cauza încălţărilor strimte ori a celor cu toc vei ajunge să îţi deformezi picioarele şi să îţi apară monturi. Adevărul este că nu toată lumea care va purta încălţări nepotrivite va dezvolta aceste deformări ale labei piciorului, ci doar cele care sunt predispuse, de multe ori mai mulţi membri ai aceleiaşi familii. Tocurile, însă, favorizează apariţia lor.

Pantofii cu toc sunt creaţi pe principii estetice şi de prea puţine ori să fie comozi şi să îţi protejeze piciorul. Iar noi îi alegem întotdeauna în funcţie de modelul care se poartă, nu cel care se potriveşte mai bine conformaţiei noastre. Vrem să părem mai înalte, să avem gleznele mai subţiri şi să fim la modă. De aici apar numeroase probleme care ne pun în pericol sănătatea.

Din cauza încălţărilor prea strimte, aşa cum sunt de multe ori pantofii cu toc, mai ales modelul stileto, care se poartă cu precădere sezonul acesta, pe termen lung degetele picioarelor se vor deforma şi ne vom alege cu degete ”în ciocan”, extrem de inestetice în sezonul cald dar şi dureroase. În acelaşi timp, circulaţia periferică va fi îngreunată iar durerile vor fi mai intese după ce eliberăm presiunea când ne descălţăm.

La nivelul musculaturii, pantofii cu toc influenţează elasticitatea muşchiului gambei, care se scurtează în timp şi devine mai rigid. Iar piciorul se va simţi inconfortabil chiar şi atunci când purtăm încălţări fără toc. Acelaşi efect apare şi în cazul tendonului lui Ahile, care din cauză că nu mai este folosit la aeeaşi intensitate se va scurta şi va deveni mai rigid.

Atunci când purtăm pantofi cu toc centrul de greutate al corpului se va muta mai în faţă, ceea ce va influenţa şi curbura normală a coloanei vertebrale dar şi poziţia şoldurilor, iar întreaga postură va deveni mai ”chinuită”. Cu siguranţă că ai văzut şi tu multe tipe care făceau echilibristică pe tocurile lor imense şi arătau…caraghios, în niciun caz sexy!

Tot din cauza pantofilor cu toc riscăm să dezvotăm osteoartrită, adică să se deterioreze cartilagiile genunchilor. Studiile au demonstrat că atunci când purtăm pantofi cu toc, presiunea asupra genunchilor creşte cu aproximativ 26% faţă de presiunea normală. Să nu mai spunem că toată greutatea corpului va fi suportată de o porţiune mult mai restrânsă a piciorului, fapt care va duce în timp la deformarea sistemului osos.

Nu în ultimul rând, mediul înconjurător este extrem de neprietenos cu tocurile şi riscăm oricând o luxaţie cauzată de gropile din trotuar sau de simplul fapt că nu am aproximat corect înălţimea treptelor. Norocoasele se vor alege doar cu un toc, extrem de costisitor, rupt…

Nu încercăm să te convingem că pantofii cu toc sunt diabolici, încercăm doar să îţi explicăm simplul fapt că excesele sunt nocive în orice situaţie. Şi ai simţit pe pielea ta cât de dureros este să îţi petreci prea mult timp pe tocuri. De aceea, îţi recomandăm să te foloseşti de ele cu măsură. Iar între timp roagă-l pe iubitul tău să îţi maseze tălpile şi fă băi relaxante.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.