Cât de miraculos poate fi un regim alimentar

Când suntem mici, lumea poveștilor noastre e populată cu miracole. Situațiile cele mai dificile se rezolvă cum nu se poate mai ușor, prin intervenția unui fapt sau personaj neașteptat și atotputernic, în fața căruia răul piere ca prin farmec. Mari fiind, sperăm în continuare că ceva sau cineva magic ne va ajuta să depășim, fără efort, provocările vieții. E valabil și pentru aceia dintre noi care își propun să scadă în greutate: ce bine ar fi dacă am putea slăbi peste noapte, fără efort, ca printr-un miracol, nu-i așa? Dintre multele opțiuni pe care le avem la îndemână astăzi pentru a slăbi, cea corectă presupune să ne atingem obiectivul dorit, să păstrăm rezultatul pe termen lung și să rămânem sănătoși. Or, acest lucru presupune disciplină, efort, voință și … dietă, chiar și atunci când varianta pentru care am optat este chirurgia bariatrică, spun specialiștii.

Când e musai să slăbim

”Atunci când ești cu adevărat motivat să faci o schimbare în ceea ce privește greutatea corporală sau stilul de viață asociat alimentației, ai nevoie să înțelegi în detaliu toate informațiile medicale și de conduită alimentară care te pot ajuta să îți atingi obiectivul. Procesul de pierdere în greutate implică multă voință, răbdare, autocontrol, motivație și informație. Este vorba de un proces, ceea ce înseamnă că la toate acestea se adaugă și factorul timp. Trebuie să înțelegem că nu putem pierde 5, 10 sau 15 kg peste noapte, că trebuie să o facem treptat, că mintea și corpul nostru au nevoie de timp ca să asimilieze conduita alimentară corectă, să îi aprecieze beneficiile, să o mențină pe termen lung. Apoi, este important să înțelegem că nu există o rețetă unică a slăbirii, ci că fiecare persoană are rețeta ei optimă, în funcție de vârstă, de starea de sănătate, de istoricul greutății sale, de preferințele alimentare. Cel mai bine și mai ușor putem slăbi cu o dietă personalizată, care să țină cont de toți acești factori”, spune dr. Mădălina Truică, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, la Clinica Smart Nutrition.

Valoarea indicelui de masă corporală (IMC) este indicatorul cel mai folosit atunci când vrem să aflăm cum stăm cu greutatea:

  • Persoană subponderală: IMC sub 18,5;
  • Greutate normală: IMC între 18,5 si 24,9;
  • Persoană supraponderală: IMC între 25 si 29,9;
  • Obezitate de gradul I: IMC între 30 si 34,9;
  • Obezitate de gradul II: IMC între 35 si 39,9;
  • Obezitate de gradul III: IMC între 40 si 44,9;
  • Obezitate morbidă: IMC peste 45.

Așadar, dacă un indice de peste 25 indică deja o persoană care are mai multe kilograme decât ar trebui și care poate fi eventual expusă riscului de a dezvolta diverse probleme de sănătate.

”Există persoane care doresc să slăbească pentru a arăta mai bine și pentru a se simți mai bine în pielea lor și persoane care trebuie să slăbească pentru că numărul mare de kilograme le pune în pericol sănătatea. În general, problemele cele mai serioase din acest punct de vedere apar la persoanele obeze (conform indicelui IMC), care pot risca boli cardio-vasculare precum hipertensiune, cardiomiopatii, accident vascular cerebral, insuficiență venoasă cronică; boli metabolice precum diabet;  respiratorii precum sindrom de apnee în somn, predispoziție spre infecții respiratorii sau astm; gastro-intestinale cum ar fi calculi biliari, boala de reflux gastro-esofagian sau steatoză hepatica; boli articulare precum discopatie lombară sau poliartroze. În mare parte a acestor cazuri, pierderea în greutate cu regim alimentar și activitate fizică este posibilă, cu ajutorul și sub supravegherea unui medic specializat”, arată dr. Truică.

Cum ne ajută medicul nutriționist

Care ar trebui să fie diferența între a slăbi cu un specialist și a căuta soluții de unii singuri?

În primul rând, specialistul va verifica atent rezultatele analizelor recente (dar nu mai vechi de 3 luni) pentru a face o evaluare a stării noastre de sănătate și a adapta ulterior dieta în funcție de acești indicatori. Apoi, spre deosebire de cântarul de acasă, cel din cabinetul dieteticianului va realiza o analiză exactă a compoziției corporale, pentru a stabili în ce procentaj sunt distribuite grăsimea, musculatura și apa din organism. De asemenea, tot la clinică ni se va măsura, cu ajutorul unui aparat special, rata metabolică în repaus. Această investigație oferă informații importante despre metabolismul nostru, pe care medicul nutriționist le va folosi apoi în personalizarea dietei.

”Există foarte multe elemente care ne definesc și influențează metabolismul, modul în care mâncăm și ce alimente alegem să consumăm. Investigațiile derulate până în momentul stabilirii dietei au avut rolul de a elucida acești factori. În funcție de rezultatele obținute, medicul nutriționist elaborează o dietă personalizată, care conține recomandări alimentare create în concordanță cu personalitatea, preferințele și specificul nutrițional al fiecăruia. Dacă acestei diete i se alătură un program consecvent de exerciții fizice, rezultatele vor fi mai bune și se vor crea bazele unui stil de viață sănătos pe termen lung”, spune specialistul.

Citește și: Nutriție: Ce mănânci când faci mișcare 

Chirurgia bariatrică nu este chirurgie estetică

În timp ce adoptarea unei diete presupune efort, disciplină și foarte multă voință, o soluție ceva mai facilă pentru pierderea în greutate pare a fi chirurgia bariatrică. Multe persoane din sfera publică au decis să apeleze la această metodă, ”topind” kilogramele. Ce se știe mai puțin este că nu toată lumea poate recurge la astfel de intervenții și că operațiile trebuie însoțite de regim alimentar, pentru păstrarea în timp a rezultatelor.

”Din punctul meu de vedere, cea mai periculoasă percepție este cea potrivit căreia intervențiile chirurgicale destinate scăderii în greutate rezolvă problema “ținerii unui regim alimentar”. Din contra, aderarea la un regim alimentar specific, atent conceput, reprezintă o măsură obligatorie atât în etapa preoperatorie, având rolul de a pregăti organismul pentru operație, cât și în etapa postoperatorie, când are rolul de a susține scăderea în greutate și de a preveni apariția deficitelor nutriționale, frecvente în urma unor tipuri de intervenții bariatrice. Operațiile chirurgicale destinate scăderii în greutate nu trebuie confundate cu cele din sfera chirurgiei estetice”, explică dr. Mădălina Truică.

Potrivit Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică, intervențiile chirurgicale pentru scăderea în greutate se adresează persoanelor care suferă de obezitate de gradul III (IMC ≥ 40 kg/mp) sau celor cu obezitate de gradul II (IMC ≥35 kg/mp), dar care asociază cel puțin o altă afecțiună medicală a cărei evoluție ar putea fi îmbunătățită odată cu efectuarea intervenției chirurgicale (diabet zaharat  de tip 2, unele afecțiuni cardiovasculare, apneea în somn, steatoza hepatică nonalcoolica, dislipidemia, unele afecțiuni osteo-articulare sau digestive) sau celor care nu pot atinge o greutate normală prin intermediul metodelor medicale conservatoare (regim, activitate fizică, tratament medicamentos etc.)

Dr. Eduard Adamescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină, atrage atenția asupra faptului că intervențiile bariatrice pot fi o opțiune abia după ce metodele conservatoare (regim alimentar și activitate fizică) au dat greș. “Unul din criteriile de trimitere la chirurgie bariatrică este eșecul terapiei nutriționale anterioare. Este necesar ca pacientul să fi încercat anterior un program de nutriție și efort fizic terapeutic. Există multe cazuri de pacienți care au reușit scăderi semnificative în greutate printr-un program susținut de nutriție controlată și efort fizic, chiar în rândul celor cu obezitate morbidă. Esențială este complianța pacientului la schimbarea stilului de viață pe termen lung, precum și adaptarea programului la fiecare caz în parte”, spune specialistul.

Regimul alimentar, obligatoriu după intervențiile chirurgicale bariatrice

Fie că se apelează la bypass gastric sau gastric sleeve ca tehnică operatorie, urmarea unui regim alimentar specific este foarte importantă atât în perioada preoperatorie, cât și postoperatorie, pentru a pregăti organismul pentru intervenție. Regimul alimentar este necesar și pentru a scădea riscul de complicații perioperatorii, pentru reluarea toleranței digestive postoperatorie, cât si pentru reducerea excesului ponderal.  În plus, aderarea la un plan alimentar atent elaborat și echilibrat are ca scop și scăderea riscului de deficit nutrițional (în special vitamina B 12, folat, vitamina D, calciu, fier, zinc și cupru) ce poate apărea după operație, din cauza scăderii absorbției alimentelor.

Și în cazul intervenției cu inel gastic ajustabil, se impune urmarea unui riguros plan alimentar care va ajuta stomacul să se adapteze la alimentația normală și care va preveni apariția vărsăturilor. Se va face o trecere treptată de la alimentația pe bază de lichide, din prima săptămână de după intervenție, la cea cu alimente pasate și, în cele din urmă, la alimentația normală. Cantitatea alimentelor consumate va fi crescută progresiv, iar alimentele vor fi reintroduse treptat, în funcție de consistența lor.

Respectarea unui regim alimentar echilibrat, cât și aderarea la un nou tip de comportament alimentar reprezintă condiții esențiale pentru scăderea în greutate și pentru prevenirea complicațiilor (eroziunile, infecțiile, alunecarea inelului, dilatarea esofagului) sau anumitor simptome, precum greața, voma, refluxul gastric sau durerea.

Indiferent de procedura urmată, nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că aderarea la un regim alimentar sănătos reprezintă o măsură obligatorie atât pentru atingerea unei greutăți sănătoase, cât și pentru menținerea acesteia pe termen lung.

”Regimul alimentar, activitatea fizică, tratamentul medicamentos sunt oricum integrate în abordarea pacientului care suferă de obezitate, indiferent dacă medicul decide să apeleze la chirurgie sau nu. Schimbarea stilului de viață pe termen lung și o relație apropiată cu medicul nutriționist ramân obligatorii pentru păstrarea unei greutăți sănătoase. Oricât de mult ne-am dori acest lucru, nu ne putem ”topi” ca prin miracol, nici măcar cu ajutorul chirurgiei bariatrice. Partea plină a paharului este că miracolul îl putem construi noi înșine cu răbdare, cu efort, cu perseverență și cu sprijin din partea unui medic specializat. Dacă înțelegem și acceptăm lucrul acesta, atunci vom slăbi!”, concluzionează dr. Mădălina Truică.

Citește și: Totul despre dieta Keto

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.