Casatoria intre persoanele de acelasi sex, legalizata in toate statele americane

Astăzi este o zi deosebită: Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a luat o decizie ce va intra în istorie: persoanele de același sex au dreptul de a se căsători în toate cele 50 de state americane.

Până în acest moment, persoanele homosexuale se puteau căsători doar în 36 de state, însă judecătorii au decis, cu 5 voturi pentru și 4 împotrivă, că niciunul dintre state nu poate interzice aceste căsătorii, mulțumită garanțiilor oferite de Constituție privind un proces și o protecție echitabile în baza legii. Astfel, cel de-al 14-lea Amendament impune unui stat să oficieze un mariaj între două persoane de același sex.Președintele Barack Obama a declarat că aceasta este „o victorie pentru aliații, prietenii și susținătorii căsătoriei între homosexuali care, timp de ani de zile, chiar zeci de ani, au muncit și s-au rugat să aibă loc o schimbare”. El a adăugat că această decizie este o victorie pentru America.

În prezent, căsătoriile între persoane de același sex sunt legale în Spania, Suedia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Argentina, Belgia, Brazilia, Noua Zeelandă, Olanda, Uruguay, Marea Britanie, Africa de Sud, Slovenia, Portugalia, Mexic, Luxemburg, Islanda, Irlanda, Norvegia, Israel. Irlanda a fost prima țară care a aprobat prin referendum căsătoria între persoanele de același sex în urmă cu o lună.

Din păcate, România nu se va afla prea curând pe această listă, dar, cu pași micuți, vom ajunge și acolo. Primul politician român care a propus legalizarea parteneriatelor civile homosexuale a fost senatorul UDMR, Péter Eckstein-Kovács , în 2008. A urmat apoi propunerea deputatului Viorel Arion, în 2011, iar în 2013 a urmat propunerea deputatului Remus Cernea.

Chiar dacă mulți români încă nu sunt destul de deschiși la minte pentru a accepta că dragostea nu ține cont de sex, nu putem decât să ne bucurăm și să felicităm Curtea Supremă pentru alegerea făcută! #LoveWins.