Carnea de peste – benefica pentru sanatatea cardiaca a femeilor

Acest studiu, publicat in revista editata de American Heart Association, este primul care a analizat in special starea de sanatate a femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani si binefacerile imediate ale consumului de carne de peste asupra starii lor de sanatate cardiaca, fara sa insiste pe efectele pozitive asupra longevitatii persoanelor monitorizate.

Femeile care consuma rar sau deloc carne de peste prezinta un risc de maladii cardiovasculare de peste 50% pe o perioada de opt ani, in raport cu femeile care consuma in mod regulat carne de peste, au precizat autorii studiului.

Femeile care consuma carne de peste rar sau deloc se confrunta cu un risc de maladii cardiace cu peste 90% mai mare in comparatie cu riscul prezentat de femeile care consuma peste in fiecare saptamana.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 49.000 de femei cu o varsta medie de 30 de ani, iar durata de monitorizare a fost de opt ani.

„Cea mai mare dificultate cu care ne confruntam atunci cand promovam astfel de mesaje din domeniul sanatatii publice, adresandu-ne persoanelor tinere, consta in general in faptul ca binefacerile nu sunt percepute inainte de varsta de 30 de ani sau de 40 de ani”, explica Marin Strom, unul dintre autorii studiului.

„Studiul nostru insa a dovedit ca lucrurile nu stau deloc astfel, si ca aceste binefaceri pot fi asteptate pe termen scurt”, adauga specialistul.

Cele mai multe dintre femeile participante la studiu care consumau in mod regulat carne de peste au declarat ca obisnuiesc sa manance cod, somon, hering si scrumbie – specii de pesti a caror carne este bogata in Omega 3, un acid gras polisaturat despre care oamenii de stiinta afirma ca are un efect protector impotriva problemelor cardiace si vasculare.

„Pentru a se bucura de binefacerile consumului de peste sau ale uleiului de peste, trebuie urmate recomandarile dietetice care ii sfatuiesc pe oameni sa manance carne de peste ca fel principal la masa, cel putin de doua ori pe saptamana”, a precizat Marin Strom.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.