Care sunt drogurile violului si cum ne ferim de ele?

Drogurile violului nu sunt doar ceva ce vedem prin filme, ci o realitate înspăimântătoare. Oricărei femei i se poate întâmpla să fie drogată şi violată, astfel încât ieşi din casă cu gândul că vei avea parte de o seară distractivă alături de prietene şi ajungi la secţia de poliţie semnând declaraţii… dacă mai ţii minte ceva.

GHB, rohypnol şi ketamina s-au făcut cunoscute ca „drogurile violului” pentru că sunt inodore şi incolore, deci uşor de strecurat în băutura cuiva. Pot provoca ameţeli, dezorientare, pierderea inhibiţiei şi pierderea cunoştinţei. De asemenea, pot provoca şi amnezia, astfel încât victima nici măcar nu ţine minte ce i s-a întâmplat.
Dar să începem cu un drog ceva mai comun: alcoolul. Când oamenii aud vorbindu-se despre drogurile violului, de obicei alcoolul nu le vine în minte. Din păcate, legătura dintre acesta şi violuri este evidentă, potrivit diferitelor statistici.

Nu mai puţin de 70% dintre studenţii ce au făcut parte la un studiu au mărturisit că au întreţinut relaţii sexuale din cauză că băuseră destul de mult, iar dacă ar fi fost trezi nu ar fi făcut-o. De asemenea, 55% dintre tinere şi 75% dintre tineri au recunoscut că erau sub influenţa alcolului în momentul când violul a avut loc.

GHB este cel mai popular drog al violului, care acţionează asupra sistemului nervos central. Poate provoca somnolenţă, ameţeală, greaţă, stare de inconştienţă, dar şi convulsii, hipoventilaţie sau comă. Supradoza poate avea loc rapid şi poate fi fatală.

În funcţie de doză, dar şi de organismul consumatorului, efectul durează până la 4 ore. După aceea, drogul se biotransformă până la apă şi dioxid de carbon, astfel încât prezenţa lui nu mai poate fi detectată.

Rohypnol, cunoscut în engleză ca „roofies” te poate face să pari beată, deci nimeni din jur nu se va impacienta când tipul de lângă tine te duce spre taxi. Efectul se resimte după 10 minute şi durează până la 8 ore. Poate cauza probleme de respiraţie şi „blackout” ce poate dura chiar şi 24 de ore.

Ketamina nu este atât de populară printre drogurile violului, însă este totuşi folosită. Este un anestezic general pentru animale, însă mulţi îl folosesc ca drog. De regulă se prizează sau se injectează în muşchi, însă poate fi pusă şi în ţigări sau în băuturi, deci nu este atât de greu să fi drogată cu aşa ceva.

Dozele mici îţi pot afecta memoria, iar cele mari duc la delir, amnezie, afectarea funcţiei motorii, hipertensiune arterială, depresie şi probleme respiratorii ce pot fi fatale.

Cum te poţi feri de „drogurile violului”?

  • Aceste droguri se folosesc cel mai des în baruri şi cluburi, deci evită să ieşi singură în oraş.
  • Ţine-ţi băutura în mână sau, în orice caz, la vedere. Dacă mergi la toaletă, las-o în grija unei prietene, nu pe masă.
  • Nu accepta băuturi de la necunoscuţi decât dacă sunt deschise în faţa ta.

Dacă vreodată ţi se întâmplă să fi drogată, du-te imediat la poliţie şi la medic pentru analize. Unele urme de drog pot rămâne în urină chiar şi după 72 de ore, în funcţie de doza folosită şi de metabolismul tău.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.