Candidoza – cea mai frecventa BTS in Romania

GfK Healthcare Romania a realizat un sondaj online pentru a afla cat stiu romanii din mediul urban despre metodele de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

Candidoza – cea mai raspandita

Una dintre concluziile sondajului este ca jumatate dintre respondentii care au recunoscut ca au suferit de o boala cu transmitere sexuala au fost diagnosticati macar o data cu candidoza urovaginala.

Alte boli mentionate ca fiind contractate in urma unui act sexual au fost tricomonaza, gonoreea, hepatita, chlamidia si herpesul genital.

Cele mai cunoscute metode de contraceptie

In ceea ce priveste prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, doar o treime dintre respondenti sunt constienti de faptul ca nicio metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei boli cu transmitere sexuala si nu este 100% sigura.

Majoritatea cred ca prezervativul este o metoda contraceptiva suficienta pentru a te proteja de BTS, dar constientizeaza ca schimbarea frecventa a partenerului de sex creste riscul de imbolnavire, chiar daca se foloseste prezervativ.

Aproape jumatate dintre barbatii participanti la sondaj stiu ca bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si prin cavitatea bucala, in timp ce femeile sunt mai prost informate – doar 30% cunosc acest lucru.

Doar o treime dintre persoanele intervievate stiu ca atingerea pielii infectate poate produce contaminarea cu BTS.

Cele mai cunoscute BTS

Sondajul GfK arata ca in Romania cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilis si hepatita, ele fiind recunoscute de aproape toti respondentii.

Doi din trei adulti cu varsta intre 18 si 50 ani din mediul urban sustin ca pot sa spuna multe lucruri despre SIDA, iar tinerii pana in 25 de ani declara ca sunt foarte bine informati despre aceasta.

Alte boli cu transmitere sexuala despre care respondentii au afirmat ca stiu mai mult decat numele bolii sunt scabia (raia), herpesul genital si gonoreea – cunoscute in egala masura de catre barbati si de catre femei.

O concluzie interesanta a acestui sondaj este ca respondentii cunosc putine lucruri despre bolile cu transmitere sexuala care afecteaza in special femeile: candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza.

Sub 25% dintre cei chestionati cunosc detalii despre aceste boli. Chiar daca sunt boli cu manifestare in principal la femei, ele sunt putin cunoscute chiar si de catre acestea.

Irina Craciunescu, senior research consultant GfK Healthcare Romania, concluzioneaza: „Coroborand cifra celor care au suferit sau sufera de o astfel de boala cu gradul de familiaritate al respondentilor privind BTS, putem trage concluzia ca anumite boli cu transmitere sexuala au devenit mai cunoscute atat datorita mass-media si a campaniilor de informare, cat si prin confruntarea cu o BTS, fie personal, fie prin intermediul partenerului. Prin urmare, romanii au in continuare nevoie sa fie informati in legatura cu pericolul bolilor cu transmitere sexuala„.

Studiul a fost realizat de GfK Healthcare Romania prin intervievarea online a 600 respondenti, cu varste intre 18-50 de ani, din mediul urban. Respondentii au fost recrutati aleator de pe site-ul www.askgfk.ro, astfel incat sa se asigure reprezentativitatea la nivelul populatiei investigate. Eroarea maxima de esantionare: ±4%.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.