Candidoza bucala, cauze si tratament

Cadidoza bucală este o infecţie a gurii cauzată de ciuperca numită candida fungus. Infecţia cu candida nu este specifică doar cavităţii bucale ci este foarte comună în rândul sugarilor şi oamenilor mai în vârstă, datorită sistemului lor imunitar mai scăzut.

Ce cauzează candidoza bucală

Există cantităţi mici de candida fungus prezente în gură, tractul digestiv şi pielea multor oameni sănătoşi. Efectele acestei ciuperci nu se manifestă deoarece sunt ţinute sub control de alte bacterii şi microorganisme din corpul nostru.Cu toate acestea, există anumite afecţiuni de sănătate, stres şi medicamente care pot deturna acest echilibru fragil, determinând această ciupercă să crească şi duce la apariţia candidozei. Medicamentele care cauzează dezechilibrul microorganismelor din gură şi pot duce la apariţia candidozei sunt în general antibioticele şi anticoncepţionalele.

Afecţiunile de sănătate care măresc şansele unei infecţii cu candida sunt de regulă:

  • Diabetul care nu este ţinut sub control
  • Infecţia cu virusul HIV
  • Cancerul
  • Schimbările hormonale care apar în urma unei sarcini

Fumătorii sau persoanele care poartă aparat dentar de o mărime necorespunzătoare sunt predispuşi la o infecţie cu candida. Mai mult, bebeluşii pot transmite această infecţie mamelor lor în timpul alăptării.

Care sunt simptomele candidozei bucale

În general, candidoza bucală apare subit, dar ea poate deveni o afecţiune cronică ce persistă pe o perioadă lungă de timp. Cel mai întălnit semn al candidozei bucale este prezenţa unor leziuni albe şi cu aspect cremos care îşi fac apariţia pe limbă sau în interiorul obrajilor dar se poate ca ele să existe şi pe cerul gurii, pe gingii sau pe amigdale.

Aceste leziuni pot fi dureroase şi pot cauza sângerări atunci când te speli pe dinţi. În cazurile severe leziunile se pot extinde până în esofag, cauzând:

  • Durere sau dificultate în a înghiţi
  • Senzaţia că mâncarea s-a oprit în gât sau în capul pieptului
  • Febră, dacă infecţia s-a extins până în esofag

Candidoza bucală se poate extinde şi în alte părşi ale corpului, inclusiv în plămâni, ficat, şi pe piele. Această extindere este mai frecventă în cazul persoanelor ce suferă de cancer, ce sunt infectate cu virusul HIV sau care au alte probleme de sănătate ce cauzează slăbirea sistemului imunitar.

Tratamentul candidozei bucale

În timp ce copiii sănătoşi şi adulţii pot fii trataţi imediat de această afecţiune, simptomele pot fi mult mai severe şi dificil de tratat în cazul persoanelor cu sistem imunitar scăzut. Medicamentele care tratează ciupercile sunt administrate pentru o perioadă de 10-14 zile şi sunt eliberate de către medic.

Este posibil ca dentistul tău să îţi ofere un tratament personalizat, bazat pe vârsta ta şi pe cauzele apariţiei candidozei. Deoarece infecţia cu candida poate fi un simptom al altor probleme medicale, dentistul tău poate sugera un consult medical mai amănunţit.

Cum prevenim candidoza bucală

Prin igiena orală corespunzătoare – trebuie să te speli de cel puţin de două ori pe zi

Evitarea  folosirii in exces a sprayurilor de gură – aceste produse pot distruge echilibrul microorganismelor din cavitatea bucală

Limitarea cantităţii de zahăr şi drojdie consumate – alimentele precum pâinea, berea şi vinul încurajează dezvoltarea candidozei

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.