Când părțile tale intime o iau razna

By  | 

În calitate de fericită posesoare a unui vagin, probabil ești familiarizată cu problemele comune din sfera intimă, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală, infecțiile urinare sau candidoza. Însă este timpul să acorzi mai multă atenție unui factor complicat care influențează starea de sănătate a părților tale intime: pH-ul vaginului tău.

Cât e de acid? Un clasament care îți arată unde se află diverse elemente pe scara nivelului pH-ului.

acid de baterie pH între 0 și 1

suc de lămâie pH 2

grapefruit pH 3

vaginul tău sănătos! pH între 3,8 și 4,5

cafea neagră pH 5

apă pH 7

spermă pH între 7 și 8

sânge menstrual pH între 7,3 și 7,4

praf de copt pH 9

săpun de baie pH între 9 și 11

lichid pentru curățarea țevilor pH între 13 și 14

PH este un acronim pentru „potențialul dehidrogen” și este un termen folosit pentru a măsura cât de acid este ceva (cucât mai mulți ioni de hidrogen, cu adât mai acid). Ușor confuz (hei, nu facemnoi regulile științifice!) este faptul că nivelul 0 înseamnă cel mai acid, iar 14 este cel mai puțin acid. Un vagin sănătos presupune un mediu natural acid, iar valoarea ideală a pH-ului este undeva între 3,8 și 4,5. Și asta e crucial, pentru că un nivel peste 4,5 te face mai susceptibilă la infecții cutransmitere sexuală (inclusiv HIV) și vaginită bacteriană, care se dezvoltăbine în medii mai puțin acide, spune Lauren Streicher, MD, director medical al Centrului de Medicină Northwestern pentru Medicină Sexuală și Menopauză.

Încă un motiv care atestă că pH-ul e o treabă importantă: noi cercetări au corelatun nivel ridicat al acestuia în mediul vaginal cu un risc crescut de dezvoltarea cancerului cervical, cel mai probabil pentru că un nivel mai scăzut al acidității înseamnă că organismul tău e mai puțin capabil să se poată apăra de virusul HPV care cauzează cancer. Așadar, privește nivelul ideal al pH-ului drept prima linie de apărare împotriva a tot felul de lucruri neplăcute.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de decembrie a revistei Cosmopolitan România. 

Foto: Guliver/Getty Images. Traducere șiadaptare: Cătălina Teodorescu

Citeşte şi: Cum să discuți cu partenerul despre fanteziile tale sexuale

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *