Când e bine să… mănânci?

Dacă ar putea vorbi, corpul tău ţi-ar spune care îi este orarul de funcţionare şi ţi-ar bate obrazul că-l cam chinui cu mâncatul haotic şi la ore total nepotrivite. Uite ce ne recomandă nutriționistul Anca Rusu.

Imaginează-ţi o zi perfectă. Un festin cu toate acele bunătăţi pe care le adori şi care-ţi amintesc de copilărie, ca plăcinta cu carne a bunicii, prăjitura cu vişine a mamei, pâine la cuptor… Dar, oare, cum ar fi ziua perfectă a corpului tău? Te-ai întrebat vreodată? În afară de faptul că nu şi-ar dori să depăşeşti cele 2000 de calorii, pentru că l-ai pune la prea multă muncă de procesare şi depozitare, are nevoie de carbohidraţi, cei sănătoşi, oferiţi de cereale integrale, de exemplu, de proteine, pentru a putea să recupereze după o zi de muncă sau activităţi fizice şi, neapărat, de multe vitamine şi minerale din fructe şi legume.

Dar, nu-i poţi servi meniul cum doreşti, corpul tău procesează diferit alimentele şi băuturile în funcţie de momentul zilei. Iată care este orarul şi lista cu „bunătăţile” la care visează organismul tău.

Micul dejun 8 – 10

Cereale integrale

Conţin betaglucan şi fibre care te ajută să-ţi pui pe roate metabolismul, dar nu mai au acelaşi efect benefic dacă sunt consumat după micul dejun. Au multe calorii, se digeră dificil, se absorb mai greu în organism (de acolo şi senzaţia de saţietate) şi te vei simţi prea plină când te vei duce la culcare.

Mezeluri

Evident, cel mai bine ar fi dacă ţi-ai face chiar tu preparate din carne, dar dacă nu-ţi place să stai prin bucătărie, învaţă să citeşti etichetele şi cumpără numai mezelurile care sunt procesate tehnologic cel mai puţin sau deloc. Organismul procesează alimentele grele cel mai bine dimineaţa, aşa că acum e momentul să te înfrupţi. La cină, însă, încearcă să nu mănânci salam, cârnaţi sau pastrame – sunt prea grele pentru această oră.

Lactate

Pot fi consumate în orice moment al zilei – de exemplu, iaurt cu cereale dimineaţa, brânză la prânz şi lapte seara, ca să-ţi dea „poftă” de somn. Încearcă să nu mănânci prea multe totuşi, se pot face depuneri de calciu pe oase, şi alege lactate de oaie, capră sau bivoliţă şi mai puţin pe cele de vacă – pot crea intoleranţe (erupţii pe piele, probleme digestive etc.).

Gustări 10 -12. 15 – 17

Fructe

Le poţi mânca cu cereale şi lapte la micul-dejun, şi apoi pe post de gustări între mese, dar cu mare grijă: serveşte un singur tip de fruct, nu le mixa şi nu le mânca niciodată imediat după masă, ci mai aşteaptă două ore ca să digere meniul săţios de la prânz.

Sucuri de fructe

Încearcă să le bei fără pulpă – vitaminele se prind de fibre, iar organismul nu le mai asimilează la fel de eficient. Cât despre ora la care să le bei, ideal ar fi dimineaţa, pentru maximum de energizare şi detoxifiere, iar mai apoi pe post de gustare între mese, dar sub nicio formă seara – fermentează, te balonează şi nu te mai lasă să dormi.

Nuci şi seminţe

Au multe grăsimi monosaturate şi polisaturate, dar şi nutrienţi care înfrumuseţează pielea, dându-i strălucire. Le poţi mânca oricând pe timpul zilei, dar reducât cât poţi de mult cantitatea pentru cină – îngrasă rău.

Prânz – 12 – 14

Carne

Păzeşte-te pe cât poţi de porc – e foarte greu, are prea multe grăsimi şi puţini nutrienţi de care organismul ar beneficia. Nici carnea de vită nu „stă” mai bine – are un nivel ridicat de colesterol şi, chiar dacă nu e la fel de nocivă precum carnea de porc tot nu trebuie consumată de mai mult de două ori pe săptămână. Axează-ţi dieta pe carne de pasăre şi peşte, cele mai sănătoase. Alege somonul când vine vorba de peşte – este o sursă bogată în Omega 3 şi vitamina D, esenţiale dacă stai mai mult prin birou şi mai puţin afară.

Pâine

Încearcă să te rezumi la şase felii de pâine pe zi şi, dacă poţi, mănâncă mai multe dimineaţa (2-3) şi doar una la masa de seară. Evident, preferabil este să fie integrală, nu albă, pentru că doar aşa îi dai organismului carbohidraţii buni de care are nevoie.

Cina 18 – 20

Legume

Nutriţioniştii recomandă trei porţii de legume pe zi, pentru ca organismul să-şi extragă necesarul de fibre şi vitamine. O idee bună ar fi ca la fiecare masă să nu uiţi să introduci în meniu şi o legumă – orice.

Orez, cuşcuş, porumb fiert

Energizează şi te ajută să-ţi menţii greutatea stabilă pentru că reglează tranzitul intestinal şi scad glicemia.

Găteşte roşiile (pe grătar sau în mâncare) şi serveşte-le aşa cel puţin de 3 ori pe săptămână. Conţin o substanţă, licopen, despre care nutriţioniştii cred că te păzeşte împotriva cancerului.

Şi, când să beau…?

Bea între 2 şi 3 litri de lichide în fiecare zi (aici intră ceai, apă, lapte), după masă, nu înainte – o să-ţi stare de saţietate, vei mânca prea puţin şi vei compensa seara, înainte de culcare.

Un pahar cu apă călduţă, băut cu 30 de minute înainte de micul dejun pune în mişcare metabolismul şi detoxifiază.

Ceaiul este plin de antioxidanţi şi are extrem de puţine calorii – bea 2-3 căni pe zi.

Ai grijă la băuturile cu multe calorii, ca smoothie-urile, băuturile carbogazoase sau cafelele cu lapte. Limitează-te la 2-3 astfel de delicii pe săptămână, iar alcool tot două pahare pe săptămână.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.