Cand apare tensiunea arteriala mare?

Tensiunea arteriala, notata TA, este presiunea exercitata de sange asupra arterelor atunci cand inima bate (TA sistolica) si cand inima se afla in repaus (TA Diastolica). Atunci cand sangele este pompat in artere intr-un ritm alert apare hipertensiunea, notata HTA, sau tensiunea arteriala mare, iar aceasta este diagnosticata la valori ce depasesc 140/90 mm HG. Daca pana de curand era o afectiune specifica inaintarii in varsta, in prezent, studiile evidentiaza ca procentul tinerilor care se confrunta cu hipertensiunea arteriala este in crestere. 

Punctam ca tensiunea arteriala mare nu prezinte simptome imediate, insa sta la baza deceselor cauzate de bolile coronariene.Cauzele hipertensiunii arteriale

Cauzele hipertensiunii arteriale sunt definite ca un cumul de mai multi factori de risc. Astfel, principala cauza este data de colesterolul crescut care conduce la ingustarea vaselor de sange si, implicit, la aparitia problemelor de natura cardiovasculara. De o importanta majora este si consumul excesiv de alcool, de sare si fumatul, factori de risc cu impact major inclusiv in aparitia bolilor de inima. Conform studiilor, exista o corelatie majora intre sedentarism, supraponderabilitate si declansarea tensiunii arteriale crescute. Alte cauze importante pot fi stresul, anxietatea, carenta de potasiu, febra, dar si factorii ereditari si anumite medicamente, dintre care amintim steroizii, antiinflamatoarele nesteroidiene, decongestionante nazale sau contraceptivele orale si hormonale.

Intre mit si realitate: adevarat sau fals ca…

  • Stresul provocat de consultatia medicala poate provoca cresterea valorilor tensiunii arteriale? Adevarat. Aceasa crestere este denumita hipertensiune de halat alb, nu este daunatoare organismului si apare cu precadere in cazul persoanelor tinere, neobisnuite cu cabinetele medicale. Se recomanda acomodarea cu medicul si ulterior luata, din nou, tensiunea.
  • Femeile insarcinate si persoanele cu afectiuni renale sau endocrine dezvolta hipertensiune arteriala? Fals. Riscul de a se confrunta cu tensiune mare in aceste conditii este, cu siguranta, mai mare si aceste persoane sunt, intr-adevar, mai predispuse, insa nu este un simptom obligatoriu, ci apare ca urmare a unor factori de risc insumati. Prin urmare, aceste cazuri reprezinta doar 10% dintre persoanele diagnosticate cu hipertensiune arteriala.
  • Hipertensiunea arteriala are legatura cu alimentatia? Adevarat. Hipertensiunea arteriala are legatura cu ceea ce mancam si cu stilul de viata, la modul general. Dietele bogate in grasimi, alimentele semipreparate, de tip fast-food si de patiserie, dulciurile in exces, alaturi de sedentarism si stres creaza intocmai profilul unei persoane hipertensive, categorie in care intra in special tinerii.
  • Vinul rosu nu este recomadat persoanelor cu tensiune arteriala mare? Fals. Este adevarat ca bauturile alcoolice conduc la cresterea tensiunii arteriale, insa conteaza si cantitatea consumata. Astfel, chiar si in cazul hipertensivilor, un pahar de vin natural pe zi este recomandat de medicii cardiologi, gratie resveratrolului din compozitie care sustine sanatatea sistemului circulator.
  • Capsulele pentru tensiune arteriala, pentru colesterol si, implicit, pentru sustinerea sanatatii cardiovasculare pot preveni hipertensiunea? Adevarat. Este important de punctat ca in cazul hipertensiunii arteriale preventia este cheia sanatatii, deoarece, odata instalata, hipertensiunea nu se poate vindeca, ci doar tine in frau.
  • Daca imi curge sange din nas, inseamna ca sunt hipertensiv? Fals. Sangele care curge din nas este, intr-adevar, un semn care poate anunta hipertensiunea arteriala, insa nu este aceasta singura cauza. Poate fi vorba de o incapacitate de coagulare, de o rana sau lovitura, de oboseala, de frig, dar este recomandat sa se consulte un medic daca simptomul persista sau devine constant. In cazul persoanelor hipertensive este, totusi, benefic sa le curga sange din nas in acest mod reglandu-se tensiunea si putand evita un accident cardiovascular.
  • Sportul conduce la cresterea tensiunii arteriale? Adevarat. Da, activitatea fizica intensa creste tensiunea arteriala, insa este o crestere de moment care nu ar trebui sa afecteze o persoana sanatoasa. Exercitiile fizice constante si de intensitate medie sunt recomandate pentru sustinerea sanatatii cardiovasculare, insa, cu toate acestea, cei mai multi sportivi au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala.

Citeste si: 5 lucruri pe care nutriționiștii le fac iarna pentru o sănătate de fier

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.