Cancerul de sân. 7 mituri despre acesta și adevărul din spatele lor

Vei auzi de-a lungul timpului numeroase lucruri despre cancerul de sân, însă multe dintre aceste mituri pot fi false. Iată-le cele mai comune dintre ele.

Ziua Internațională Împotriva Cancerului la Sân are loc anual pe 1 octombrie. Chiar dacă această dată a trecut, multe publicații continua să vorbească despre acest subiect sensibil de-a lungul acestei luni. Astăzi, vom discuta puțin despre miturile legate de cancerul de sân, mai exact despre cele false.

Citește și: Semne ale cancerului de sân despre care nu știai 

7 mituri false despre cancerul de sân

Mitul #1: Istoria familiei tale este cel mai mare indicator al riscului tău

Potrivit doctorului Julie R. Gralow, „70% din cancerele de sân sunt considerate cu totul sporadice, adică nu există nicio componentă moștenită”. De aceea, este important să vorbești cu medicul tău despre un program de screening potrivit pentru tine.

Cu toate acestea, dacă istoria familiei este una puternică, medicii recomandă screening-ul începând de la o vârstă fragedă – uneori de la 25 de ani. Pentru ceilalți, medicii recomandă vârsta de 40 de ani, iar testele trebuie făcute anual.

Citește și: Povestea unui model căruia i s-a spus să facă avort când a aflat că are cancer 

Dacă mama, sora sau fiica au fost diagnosticate cu cancer, în special înainte de vârsta de 50 de ani, riscul apariției cancerului este mai mare. În aceste cazuri, medicii recomandă începerea testelor anuale cu 10 ani înainte ca mama, sora sau fiica să fi fost diagnosticate.

Mitul #2: Dacă ai găsit un nodul, probabil ai cancer

Pentru că ni s-a tot spus să ne verificăm des de noduli, intrăm în panică dacă găsim unul Totuși, cele mai multe femei care simt o masă în sân nu au cancer, spune doctorul Otis Brawley. Acesta adaugă că, în 75% dintre cazuri, nodului este un chist sau o nu este canceros.

Cu toate acestea, nu trebuie să ignori nodulii găsiți! Nu te panica, dar fă-ți programare la medic, pentru a fi sigură.

Mitul #3: Doar femeile în vârstă pot avea cancer

Chiar dacă poți dezvolta cancer la orice vârstă, femeile trecute de 60 de ani au un risc mai mare. Potrivit unei fundații americane, 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer au peste 60 de ani. Sigur, este un număr mare, dar mai rămânem cu 50%!

Multe femei tinere nu cred că au de ce să meargă la medic în acest scop, însă problema e următoarea: atunci când suntem tinere, nodulii sunt mai greu de identificat decât când suntem în vârstă. Astfel, e posibil să nu îți dai seama singură dacă ai vreunul.

Mitul #4: Doar istoria familiei mamei tale contează

Pentru că genele tale provin atât de la mamă, cât și de la tată, este important să cunoști și istoria familiei tatălui. Deși cel mai mult contează rudele de gradul I (mama, sora, fiica), ar trebui să ai aceste informații și despre rude mai îndepărtate.

Citește și: Factori de risc pentru cancerul de sân 

Mitul #5: Nodulii sunt singurii pe care trebuie să-i cauți când te autoexaminezi

Atunci când te autoexaminezi, ar trebui să fi atentă și la mărimea sânilor, la forma lor, la cum arată sau se simt la atingere. Cu alte cuvinte, găsești pori mai măriți într-o anumită zonă, sfârcul secretă sânge sau o secreție transparentă, o zonă a sânului este mai fermă sau te confrunți cu o iritație.

Mitul #6: Dacă folosești pastile anticoncepționale, riscul este mai mare

Un studiu efectuat în urmă cu peste 20 de ani a arătat că există un risc mai crescut de cancer de sân la femeile care folosesc pastile concepționale. Totuși, lucrurile s-au schimbat mult de atunci, iar pastilele conțin o cantitate mai mică de estrogen și progesteron. Astfel, în prezent nu mai există nicio legătură între pastilele anticoncepționale și riscul apariției cancerului.

Mitul #7: Doar femeile pot avea cancer de sân

Bărbații au șanse de 100 de ori mai mică să se îmbolnăvească de cancer de sân, însă pericolul există, totuși. Boala este de obicei descoperită mai târziu la bărbați, motiv pentru care mulți dintre ei mor din cauza asta. Însă un studiu arată că, dacă boala este depistată la timp, bărbații au o rată de supraviețuire mai mare.

 

*articol preluat din Woman’s Day (autor: Jessica Girdwain)

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.