Cafeaua vs. cafeaua decofeinizata

Cofeina este drogul cel mai răspândit din lume, de aceea multe persoane trec la consumul de cafea decofeinizată, pentru a scăpa de dependenţă. Problema este că şi în cafeaua decofeinizată se găseşte cofeină, într-o cantitate mult mai mică decât în cafeaua normală, aşa cum au relevat numeroase studii de specialitate.

Efectele consumului de cafea

Dacă bei cafea decofeinizată în cantităţi mari vei obţine acelaşi efect ca şi când ai consuma o porţie de cafea normală, aşa că mai bine alegi o băutură fără cafeină pentru kick-ul de energie de dimineaţă.

Este important, aşadar, să înţelegi că dacă bei cafea decofeinizată asta nu înseamnă că nu consumi cofeină, ci doar că o consumi în cantităţi reduse. Chiar şi cafeaua decofeinizată poate provoca dependenţă şi îţi poate oferi aceleaşi senzaţii ca şi cafeaua normală.

Dacă nu ai probleme de sănătate care să îţi interzică să bei cafea, este indicat să o consumi în mod regulat, fie că e vorba de cea decofeinizată fie de cea normală. Cu sau fără cofeină, cafeaua conţine substanţe active foarte importante pentru tine.

Substante active care se gasesc in cafea

  • Acidul cafeic nu are legătură cu cofeina şi cu efectele sale asupra organismului şi are efect antioxidant şi anticancerigen.
  • Acidul clorogenic are proprietăţi antioxidante poate preveni apariţia diabetului de tipul 2 (non insulinp dependent) şi poate reduce cantitatea de glucoză produsă de ficat.
  • Acidul clorogenic este folosit de plantă pentru a se apăra de viruşi, bacterii şi ciuperci şi este probabil  ca acesta să îndeplinească aceeaşi funcţie şi pentru oameni.
  • Acidul ferulic este un antioxidat care funcţionează ca un scut pentru razele ultraviolete, poate scădea nivelul glucozei, colesterolului şi trigliceridelor în sânge
  • Acidul ferulic  este şi un anti-inflamator potent care scade riscul de a dezvolta bolile Parkinson şi Alzheimer.
  • Grăsimi bune, care sunt produse atunci când boabele de cafea sunt prăjite şi care au abilitatea de a stimula producţia de insulină în mod natural şi de a menţine scăzut nivelul zahărului în sânge.
  • Niacina este produsă tot în timpul coacerii boabelor de cafea şi ţine sub control nivelul colesterolului în sânge.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.