Cafeaua poate anula efectele negative ale alcoolului

Ficatul îndeplineşte numeroase funcţii în organism şi este unul dintre organele cele mai expuse la factorii nocivi. Fie că vorbim despre excese alimentare, medicamente, alcool sau consumul de droguri, toate acestea afectează ficatul.

Când suntem tinere, mergem la atâtea petreceri încât nici nu putem număra la câte am participat într-un an. La mare parte dintre acestea, consumăm alcool şi, fie că recunoaştem sau nu, uneori bem puţin cam mult. Efectele acestei alegeri le vedem imediat – ne trezit cu durere de cap, obosite, nu ne simţim în spare de nimic şi, mai mult de atât, ne mai este şi greaţă.

Însă trebuie să ne gândim şi la efectele negative pe termen lung. Cum am spus şi mai sus, ficatul îndeplineşte multe funcţii, astfel încât trebuie să avem grijă să menţinem o bună sănătate hepatică. Un nou studiu arată că putem reduce riscul apariţiei unei boli de ficat prin consumarea cafelei. Se pare că două ceşti de cafea pe zi este doza recomandată pentru o sănătate bună a ficatului, ceea ce nu este foarte mult, în special dacă deja eşti o iubitoare a acestei băuturi.

Cercetărorii de la National Cancer Institute au examinat nu mai puţin de 27,793 de persoane, iar rezultatele au fost următoarele: cei care consumă în jur de trei cafele pe zi au ficatul mai sănătos. Însă există şi o legătură directă cu conosumul de alcool. O parte dintre persoanele care au făcut parte la studiu erau consumatoare de alcool, iar cei care beau şi cafea în mod regulat aveau ficatul mult mai sănătos decât consumatorii de alcool ce nu beau cafea.

Cercetătorii au spus că mai sunt şi alte ingrediente în afară de cafeină care pot ajuta acest organ important, însă este nevoie de mai multă cercetare pentru a da un rezultat concret.

În orice caz, dacă îţi doreşti să ai un ficat sănătos, este recomandat să nu bei alcool deloc (sau în cantităţi foarte mici), însă este bine de ştiut că dacă obişnuieşti să exagerezi un pic cu alcoolul, cafeaua te poate ajuta.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.