Ca sa salvam planeta, trebuie sa ne schimbam meniul

By  | 

Studiul „Agrimonde”, inceput in 2006, analizeaza perspectivele subzistentei alimentare a oamenilor in 2050. Din acesta rezulta doua scenarii: unul care privilegiaza bunastarea imediata, iar celalalt axat pe dezvoltarea durabila. Cel din urma presupune o „adevarata schimbare”, subliniaza studiul.

„Este clar ca daca toata planeta va avea obiceiurile alimentare pe care le avem noi acum, in special in ce priveste consumul de carne, presiunea asupra resurselor naturale nu ar fi sustenabila”, a declarat Sandrine Paillard, membra a Institutului National de Cercetare Agronomica, realizatorul studiului.

In medie, o persoana are la dispozitie circa 3.000 de calorii pe zi. Insa discrepantele sunt majore: in tarile sarace, o persoana consuma circa 4.000 de calorii, chiar si 4.500 in SUA, in timp ce locuitorii Africii sub-sahariene au la dispozitie mai putin de 2.300 de calorii pe zi.

In scenariul axat pe dezvoltarea durabila, cercetatorii au precizat ca acele 3.000 de calorii pe zi ar trebui sa fie repartizate in mod echitabil in intreaga lume. Acest lucru ar putea fi posibil daca ar exista schimbari incepand cu procesul de productie si terminand cu consumul alimentelor.

Scenariul dezvoltarii durabile presupune ca, din cele 3.000 de calorii pe care le va consuma fiecare individ al planetei zilnic, 2.500 sa provina din produse de origine vegetala.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *