Bunele maniere la medic

Test de eticheta 1

Ai programare la un nou medic si nu prea stii cum sa te prezinti si ce sa spui.

In primul rand, ar trebui sa stii deja ca relatia medic-pacient este foarte importanta pentru ca problemele pe care le ai sa fie rezolvate usor si eficient. Cu cat stabiliti o comunicare mai buna, cu atat mai multumita vei fi de rezultate.

Ai grija sa nu te asezi pe scaun inainte de a te prezenta cu numele complet, incepand cu prenumele. Puteti da si mana – de fapt, specialistii au constatat in urma unui studiu ca relatiile incepute prin strangerea mainilor vor fi mai solide si mai fructuoase.

Legat de modul in care te adresezi, ai grija sa pastrezi totusi un ton oficial, oricat de prietenoasa se arata persoana respectiva.

Uita de adresarile vulgare, inca folosite de majoritatea, precum „doamna doctora”, „doamna Mihaela”, etc. Esti intr-un cabinet medical, iar persoana din fata ta nu este vecina cu care obisnuiesti sa comentezi serialele de weekend.

„Doamna doctor” este o adresare potrivita, sunt de parere specialistii.

Test de eticheta 2

Refuzi sa urmezi tratamentul pe care ti-l propune pentru ca esti alergica la o substanta.

Nu e cel mai inspirat comportament. Mai intai de toate, e jignitor pentru medicul tau sa auda ca nu esti de acord cu solutia pe care o propune, mai ales daca folosesti un ton categoric si superior, deoarece va crede ca te indoiesti de profesionalismul sau.

Cel mai important este sa-i explici pe un ton amabil si calm ca, in trecut, acest tip de medicamente nu a fost tolerat de organismul tau si sa-i propui alternative.

Daca ii dai toate detaliile cu privire la alergiile tale si la reactiile adverse pe care unele substante ti le-au provocat, medicul tau va sti cu siguranta de ce trebuie sa te feresti si care ar fi cea mai potrivita solutie.

Niciodata nu refuza categoric ceva, pentru ca s-ar putea sa te inseli si, in plus, trebuie sa recunosti ca medicul stie mult mai bine decat tine ceea ce tine de domeniul in care profeseaza. Da-ti cu parerea acolo unde simti ca ceva nu e in ordine si cere lamuriri de cate ori ai nevoie.

E foarte important ca nici unul dintre voi sa nu ramana cu informatii neclare.

Test de eticheta 3

Ai vrea sa-ti rasplatesti medicul, pentru a-i da de inteles ca esti multumita. Dar ce ai putea sa-i oferi fara sa-l jignesti?

Toata lumea spune ca banii sunt cei mai bine veniti. La urma urmei, cu totii ne dorim sa facem bani. Dar, atentie, in acest caz e mai mult decat vulgar sa oferi un plic cu bani.

In primul rand, este vorba de o persoana pe care nu o cunosti indeajuns de bine incat sa stii ca nu o va supara/jigni o asemenea „oferta”, si nu poti intui cu exactitate ce reactie ar putea avea.

Cel mai politicos ar fi sa-i cumperi un dar simbolic. Ai grija sa nu fie ceva „pompos” si in niciun caz produse de cosmetica, pentru ca nu-i stii gusturile.

Daca este femeie, chiar si un buchet de flori este nimerit, iar daca este vorba despre un barbat – ia in considerare o tabachera, o cravata sau butoni.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.