Bronzata si… protejata

Desigur, se impun acelasi restrictii in ceea ce priveste orele la care te poti intinde la soare. Chiar daca folosesti o lotiune cu factor de protectie ridicat, nu trebuie sa stai la plaja atunci cind soarele dogoreste. Poti face insolatie, iar daca produsul pe care il folosesti are un factor de protectie redus, nu esti ferita de arsuri.

Exista o regula conform careia poti calcula timpul in care te poti expune la soare inmultind indicele de pe flacon cu 10; numarul rezultat reprezinta numarul maxim de minute in care ecranul te protejeaza de razele soarelui.

Soarele… periculos?!?

Il poti considera prieten, fiindca zilele insorite sint mai placute, fiindca pozele iti reusesc datorita luminii lui, dar nu si pentru ridurile aparute mult prea devreme. Te bucuri de bronzul tau, iti admiri pielea inca aramie chiar si in preajma sarbatorilor de iarna, insa nu-ti dai seama ce anume ti-a deteriorat pielea!

Ei, bine, el e de vina! Puterea razelor solare se masoara in raze ultraviolete de tip A, B si C. Razele de tip C sint absorbite in atmosfera, in vreme ce razele de tip B (UVB) sint „preluate” de stratul superficial al pielii. Cea de-a treia categorie sint ultravioletele de tip A (UVA), care intra in profunzimea pielii si sint responsabile de procesul de imbatrinire celulara.

Acestea, dar si UVB (cele care provoaca arsurile pielii si insolatia), cauzeaza aparitia ridurilor! De aceea, crema ta de protectie solara ar trebui sa reduca atit efectul razelor UVA, cit si al UVB.

SPF doar pe plaja?

E gresit sa presupui ca o crema cu factor de potectie solara isi are locul doar in geanta de plaja; ultraviolete pot patrunde prin apa sau prin nori (in proportie de 90 %), asa ca nu esti la adapost nici daca afara este innorat sau daca te balacesti ore in sir in piscina. Acelasi lucru este valabil si daca ai de alergat prin oras; razele penetreaza chiar si hainele.

Mai mult decit atit, dat fiind ca aceste raze pot trece si prin sticla, trebuie sa folosesti o crema filtru in cazul in care te afli intr-o camera cu suprafata vitrata mai mare sau daca iti petreci minute bune in masina, in trafic. Factorul de protectie pe

Ai adormit pe plaja?

Se mai intimpla! Probabil ca esti rosie ca racul. Chiar daca nu te ustura, este indicat sa nu folosesti produse de exfoliere, cu particule abrazive! De asemenea, fiecare revenire de la plaja trebuie „sarbatorita” din belsug cu o crema super-hidratanta, mai grasa decit cea pe care o folosesti in mod obisnuit.

care il folosesti ar trebui sa fie minim 15 (iata si motivul pentru care, in ultima vreme, au aparut atit de multe produse de machiaj cu factor de protectie).

Si inca ceva: daca aplici doua produse cosmetice – o crema hidratanta si un fond de ten – care contin SPF, nu poti face o suma a indicilor!

Fii generoasa!

Pentru a fi sigura ca folosesti corect crema de protectie solara, incearca sa nu faci… economie. Exista femei care, de teama sa nu „rateze” bronzul si pentru a nu zabovi prea mult la soare fara folos, aplica aceste lotiuni numai pe zonele in care stiu ca pot aparea arsuri, sau folosesc o cantitate mica.

Se recomanda folosirea in medie a 30-35 de ml de lotiune pentru fiecare utilizare. Iar daca produsul ales de tine nu este rezistent la apa, aplica inca un strat! De fapt, fa asta oricum, mai bine previi decit sa ajungi sa vindeci.

Nu uita de zonele unde pielea este mai fina – ceafa, gitul, urechile -, si procura-ti un balsam de buze cu factor de protectie!

Pai… si cum ma mai bronzez?

Te intelegem, e chiar enervant sa vezi ca ai stat citeva zile la mare si esti foarte putin bronzata! Dar mai bine alba si sanatoasa, decit neagra si in pericol!

Iti vom vinde un pont pentru a te ajuta sa te bronzezi mai usor si fara sa depasesti orele permise pentru plaja: maninca! Alimentele care contin beta-caroten si vitamina A iti protejeaza organismul pe durata expunerii la soare, favorizind totodata producerea melaninei, pigmentul care da pielii culoarea aramie.

De asemenea, ar fi indicat sa citesti cu atentie etichetele cremelor pe care intentionezi sa le iei drept aliate pentru protectie solara si sa cauti printre ingrediente antioxidanti, precum si vitaminele C si E.

Nu te intrista daca te intorci de la mare mai putin bronzata decit alte tipe, soarele nu e singurul „furnizor” de bronz; autobronzantele de ultima generatie ofera pielii o culoare tot mai naturala, asa ca poti sa le folosesti in paralel cu bronzul natural daca vrei sa-ti inchizi nuanta mai mult!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.