Boli provocate de lipsa vitamintei D

Vitamina D este foarte importantă pentru organismul uman, iar lipsa acesteia poate duce la apariția anumitor boli.

Vitamina D este necesară pentru o bună funcționare a inimii, creierului, plămânilor și mușchiilor. Organismul nostru își ia vitamina D de la lumina soarelui, dar și din câteva alimente sau suplimente.

Vitamine si suplimente foarte importante pentru sanatate

Printre cele mai comune cauze ale carenței de vitamina D se numără expunerea limitată la soare, o dietă vegetariană, obezitatea, unele probleme digestive sau bolile renale sau hepatice.

Deficitul vitaminei D poate duce la:

Probleme ale inimii – riscul mai mare de apariție a hipertensiunii arteriale, riscul mai crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Depresie – receptorii vitaminei D sunt prezenți în multe zone ale creierului și sunt implicați în numeroase procese cerebrale.
Diabet de tip 2 – diferite studii au arătat că vitamina D poate contribui la toleranța la glucoză prin efectele sale asupra insulinii.
Cancer – diferite studii au arătat că mai mult de 75% din persoanele care au cancer au un nivel scăzut de vitamina D în organism.
Osteoporoză – lipsa vitaminei D poate slăbi oasele și crește riscul fracturilor.
Astm – în special la copii
Alergii alimentare – în special la copii
Probleme ale danturii – diferite studii au arătat că există o legătură clară între aportul de vitamina D și starea de sănătate a danturii.

Semne alarmante ale carentei vitaminei D

Dacă nu ești sigură că ai o deficiență de vitamina D, nu trebuie decât să mergi la medic pentru un test de sânge.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.