Beneficiile ciocolatei pentru sănătate

Studiile științifice au dovedit că ciocolata are anumite beneficii pentru sănătatea noastră, dar este foarte important dacă alegem un produs adevărat, nu o copie ieftină.

Când ai citit „copie ieftină” probabil te-ai gândit la anumite brand-uri de ciocolată care au un preț scăzut și al căror ambalaj lasă de dorit, dar situația e ceva mai complexă. Ciocolata adevărată este doar cea neagră, cu un conținut de minim 70% cacao. Ea mai conține și unt de cacao, dar în niciun caz lapte și tone de zahăr. Chiar dacă și celelalte variante de ciocolată au un gust plăcut, cea pe care ar trebui să o alegi are o aromă puternică, se topește în gură și te satură foarte repede (1-2 pătrățele sunt de ajuns). Astfel, beneficiile pe care le vei găsi în acest articol se referă doar la produsul adevărat.

Te poate înveseli

Gustul fin, mirosul și textura ciocolatei stimulează zonele sensibile ale creierului. Ciocolata neagră conține de asemenea triptofan, un aminoacid esențial care stimulează producerea de serotonină, antidepresivul natural al creierului.

Menține și îmbunătățește sănătatea inimii

Consumul de ciocolată neagră poate duce la scăderea tensiunii arteriale, la subțierea sângelui (reducerea riscului de accident vascular cerebral) și are un efect antiinflamator. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de substanțe chimice numite flavonoide. Flavonoidele par să stimuleze organismul să facă mai mult oxid de azot, ceea ce ajută la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Protejează arterele

Flavonoidele din ciocolată ajută, de asemenea, la stoparea colesterolului rău. Flavonoidele conțin mai mult de 50% dintr-un tip neobișnuit de grăsimi saturate, numit acid stearic, prezent în untul de cacao, care nu ridică colesterolul rău și poate chiar crește nivelul colesterolului bun de protecție.

Calmează tusea

Ciocolata neagră mai conține și o substanță chimică numită theobromin, care a demonstrat că suprimă tusea acționând asupra nervului vag, care transportă mesaje de la sistemul nervos central către creier.

Beneficii pentru creier

O substanță chimică numită epicatechin – găsită în cacao și ceai verde – poate ajuta la protejarea creierului împotriva formării proteinelor lipicioase sau a plăcilor de amiloid care se dezvoltă în boala Alzheimer.

Ciocolata neagră este utilizată pentru beneficiile sale de mii de ani, fie în formă lichidă, fie în formă solidă. E bine de știut că „dependența de ciocolată” nu există; problema este cauzată de acele copii ieftine pe care le-am menționat mai devreme, care conțin și cofeină și o cantitate mare de zahăr.

Cu alte cuvinte, bucură-te fără griji de gustul minunat și de beneficiile ciocolatei negre – bineînțeles, fără a face excese.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.