Avortul – efecte fizice si psihice

Lăsând prejudecăţile la o parte, problema avorturilor are cauze şi efecte mai complexe decât ne-am gândi, începând de la lipsa educaţiei sexuale şi până la marginalizarea celei care a recurs la această procedură. Ziua de 26 septembrie a fost alesă Ziua Mondială a Contracepţiei, căreia noi românii ar trebui să îi acordăm o mai mare importanţă având în vedere că ne aflăm pe locul fruntaş în topului tărilor europene cu cel mai ridicat număr de avorturi.

Ca să ne dăm seama mai bine de gravitatea acestui fapt, trebuie să ştiţi că anul trecut în România au fost înregistrate 480 de avorturi pentru 1000 de nou născuţi, un procent dublu faţă de media înregistrată în Uniunea Europeană.

Când vorbim despre avort ne referim la întreruperea voluntară a sarcinii pe motiv că nu a fost planificată. Despre motivele care le determină pe femei să ia această decizie nu vom discuta, pentru este vorba strict despre o alegere personală ale cărei consecinţe vor fi suferite de persoana care face acest pas.

Avortul poate fi realizat în două feluri, medicamentos şi chirurgical, ambele proceduri având efecte secundare fizice specifice dar întotdeauna aceleaşi efecte de natură psihologică .

Ce spune legislaţia cu privire la avort.

În România avortul este permis la cerere în instituţiile medicale acreditate, dar în mod legal intervenţia trebuie realizată până în cea-a de-a 14-a săptămână de sarcină. Dacă întreruperea de sarcină este necesară din punct de vedere terapeutic, aceasta poate fi realizată şi după termenul de 14 săptămâni.

Efectele secundare ale avortului chirurgical.

Acestea pot varia de la cele mai uşoare precum dureri abdominale, sângerările vaginale pe o perioadă scurtă sau medie, stări de vomă, balonare, diaree şi pînă la altele mai grave precum convulsii şi infact miocardic în timpul anesteziei, infecţii şi chiar infertilitate.

Efectele secundare ale avortului medicamentos.

Acestea se pot manifesta în mod normal cu sangerari vaginale uşoare de durată medie, cheaguri de sange, ameţeli, dureri de cap, frisoane, febra, vărsături, crampe, stări de greaţă şi diaree. Cele mai complicate efecte secundare cu care te poţi confrunta sunt: hemoragii abundente, infecţii şi infertilitate

Efecte psihologice ale avortului.

Multe dintre femeile care apelează la o procedură de întrerupere de sarcină suferă nu doar din cauza prejudecăţilor celor din jur cât mai ales din cauza sentimentului de vinovăţie. Depresia postpartum poate apărea chiar dacă este vorba de un avort voluntar, declanşată de modificările hormonale bruşte, în timpul cărora corpul intră în depresie.

Când o femeie se hotărăşte să facă acest pas decisiv este important să aibă un sprijin puternic din partea partenerului sau a familiei pentru a nu creea condiţii propice instalării depresiei. Povara unui secret este la fel de grea de îndurat dacă cea care apelează la această procedură alege să nu împărtăşească nimănui experienţa traumatizantă prin care a trecut.

Aşa cum unele dintre acestea pot resimţi din plin sentimentul de vină, unele femei se simt uşurate. Fiecare dintre noi reacţionează diferit în astfel de situaţii în funcţie de contextul familial şi social în care se găseşte. 

Cum poate fi prevenit avortul?

Printr-o educaţie sexuală corespunzătoare în rândul tinerilor, care îi poate învăţa cum să te fereşti de o sarcină nedorită. Cealaltă metodă garantată poate fi…un NU hotărât spus la momentul potrivit

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.