Ar trebui să ai un ritual de frumusețe pentru vaginul tău?

În ultimii ani au apărut numeroase produse de îngrijire pentru vagin, printre care săpun special, spray-uri, balsamuri pentru… buze, scruburi, chiar și iluminatoare. Să nu mai zicem de măști cu cărbune activ pentru detoxifiere… Însă are vaginul nevoie de un ritual de frumusețe?

„Vulva și vaginul sunt auto-suficiente și auto-protective”, spune dr. Jamie Schultis, ginecolog din New York. „Produsele suplimentare nu sunt cu adevărat necesare pentru igiena normală vaginală, de zi cu zi. Spălarea vulvei și a labiilor cu apă o dată pe zi este mai mult decât suficient.”

Legat de măștile cu cărbune activ, dr. Schultis spune că acestea nu sunt deloc necesare în zona intimă. „Vulva nu este expusă la toxinele din mediu, cum ar fi fața. Există prea puține indicii pentru care vulca ar trebui detoxifiată sau purificată.”

Cât despre loțiuni și spray-uri, află că vaginul normal și sănătos nu miroase a trandafiri, ci are un miros specific. Iar dacă ai observat că mirosul e prea puternic sau s-a schimbat ori dacă secrețiile vaginale sunt diferite, ar trebui să faci o vizită medicului ginecolog, nu să maschezi mirosul cu diferite produse cosmetice.

Legat de produsele caer susțin că reechilibrează pH-ul, dr. Schultis ne asigură că nu avem nevoie de așa ceva. „Vaginul tău face deja acest lucru singur, deci nu e necesar să folosești astfel de produse.”

Ok, dar pot aceste produse să facă rău? Da, pentru că pielea din această zonă e mai sensibilă. Astfel, poți dezvolta o infecție care se va manifesta prin înroșire, mâncărime sau iritație, mai ales dacă produsul folosit este parfumat.

 

Citește și: Bombele de baie pot afecta sănătatea vaginului, spun experții

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Kristina Rodulfo)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.