Anatomia unei zile perfecte

Corpul tău excelează (sau ia o pauză) în diferite momente ale zilei. Când e, deci, cel mai bine să iei un medicament, să rezolvi un proiect important sau să te duci la culcare?

În cele 24 de ore ale zilei, ciclul natural al corpului nostru funcționează în suișuri și coborâșuri, ceea ce înseamnă că există momente când e bine să-i testezi limitele, dar și momente când ar fi de preferat să-l lași să-și ia binemeritata pauză. Am împărțit o zi obișnuită în pași mărunți ca să-ți arătăm când e mai bine să faci ce, dacă vrei să ai o zi productivă și să te duci la culcare mulțumită că ai reușit, în sfârșit, să le faci pe toate.

Când se crapă de ziuă

Nu trage draperiile înainte de culcare. Starea ta de spirit pe toată ziua va fi mai bună dacă te trezești dimineața în lumina naturală a zilei – chiar dacă mai devreme. ”Așa îți reglezi ceasul intern al organismului și te obișnuiești să te trezești natural, fără alarmă”, spune Dr. Sean Cain, profesor de științe psihologice la Universitatea Monash. Sfat: dacă te trezești noaptea, evită să aprinzi lumina dacă trebuie să mergi la baie, pentru că îți dai peste cap ciclul somnului, organismul tău crezând că-i dimineață.

6 AM

Fă sex. Nivelul de testosteron al iubitului tău e maxim la ora asta (nu că altădată nu ar fi). Femeile au o cantitate mai mare de melatonină (hormonul somnului) în sânge pe timpul nopții, dar dimineața devreme și nivelul lor de testosterone crește, ceea ce înseamnă că ai de partea ta un libidou nărăvaș. La fel ca al lui.

7.30 AM

Ia micul dejun. ”Ar trebui să mănânci ceva în maxim două ore de când te-ai trezit. Persoanele care iau micul dejun au o greutate optima și nu consumă excesiv în timpul zilei”, spune Daria Marin, nutriționist. Corpul tău ține post pe timpul nopții, iar micul dejun este combustibilul de care creierul și mușchii tăi au nevoie pentru a începe să funcționeze.

8 AM

Trimite un mail important. Dacă trebuie să trimiți un mail la care ai nevoie de un răspuns rapid, trimite-l între 8 și 10 dimineața. Acum are cele mai mari șanse de a fi deschis și citit, iar șansele să primești un răspuns sunt mai mari. O altă ”fereastră” optimă mai este între 3 și 4 după amiaza.

9 AM

Fă-ți o operație. Dacă trebuie să treci printr-o intervenție chirurgicală, e mai bine să o programezi la primele ore ale dimineții. Pacienții operați după orele amiezii sunt mai predispuși la a suferi de greață, stări de vomă sau infecții. În plus, după amiaza ceasul corpului nostru încetinește, ceea ce crește posibilitatea ca staff-ul spitalului să fie mai puțin alert.

Trucuri de sanatate care te mentin in forma

10 AM

Ia o scurtă pauză. Dacă ești la serviciu, ai nevoie de o pauză de 17 minute la fiecare oră de lucru ca să fii productivă și să-ți restartezi energia psihologică, spune un studiu realizat de o companie de social networking. ”Toate eforturile tale de a-ți controla comportamentul, de a te concentra și de a-ți îndeplini task-urile trag din acea energie psihologică. Odată ce e consumată, devii mai puțin eficientă în tot ceea ce faci”, spune Ioan Trincă, psiholog.

12.30 PM

Ia prânzul. Trebuie să mănânci din nou la aproximativ cinci ore de la micul dejun. ”Consumă carbohidrați integrali pentru energie (de exemplu pâine integrală sau o salată cu quinoa)”, spune Daria Marin. Ai nevoie și de o proteină ușoară – precun tonul sau puiul, pentru a-ți menține starea de sațietate pentru mai mult timp.

2 PM

Ia o decizie dificilă. Luăm decizii mai bune și mai raționale pe stomacul plin, așa că lasă orice hotărâre pentru după prânz. Un studiu pe judecători israelieni a descoperit că deciziile lor erau cu atât mai arbitrare cu cât se apropiau de ora mesei – de prânz sau de seară. Probabil de vină e o combinație de oboseală, foame și un nivel scăzut de glucoză în sânge.

3 PM

Ia medicamente pentru astm. Ceasul nostru intern influențează și eficiența anumitor medicamente, de exemplu cele de astm. Simptomele unei astfel de condiții sunt cel mai intense în jur de ora 4 AM, iar medicamentele de prevenire ar trebui luate cu cel puțin 12 ore înainte ca acestea să apară.

Intrebari si raspunsuri pentru cele mai comune probleme de sanatate

4 PM

Bea ultima cafea. Cofeina e un stimulat, așa că dacă vrei un ultim boost de energie, acum e momentul, altfel îți va afecta somnul. După 4 PM, energizează-te cu un ceai din plante.

5 PM

Fă sport și respiră. ”Fie că mergi pe jos, înoți sau ridici greutăți, plămânii tăi funcționează cel mai bine la ora asta, așa că vei respira cum trebuie în timpul exercițiilor, ceea ce înseamnă că le vei realiza cum trebuie”, spune Boris Medarov, medic de medicină pulmonară din New York. În plus, atunci când faci sport mai târziu, nivelul de glucoză din sânge scade la cote sănătoase.

6 PM

Fă un brainstorm. Suntem mai creativi la finalul zilei – asta dacă ne trezim la primele ore ale dimineții. Un studiu a descoperit că găsim mai ușor rezolvări ale problemelor și ne e mai ușor să găsim soluții creative atunci când începem să obosim și asta pentru că procesele inhibitorii ale creierului sunt cel mai slabe acum, așa că putem gândi mai liber.

6.30 PM

Ia cina. Ia ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de somn pentru a evita probleme de reflux sau indigestie. ”Majoritatea alimentelor vor fi digerate în alea trei ore. Ca să eviți ronțăiala de după, asigură-te că ai în farfurie salată de legume, proteină slabă și carbohidrați”, spune Daria Marin.

8 PM

Fă-ți temele. Creierul nostru funcționează bine între 8 și 10 PM, când corpul îi trimite acestuia un ultim boost de energie. Ocupă-te de task-uri care necesită un pic mai mult timp de gândire sau fă-ți un to do list pentru ziua următoare. Nu te ocupa de lucruri care-ți provoacă anxietate pentru că îți vei afecta somnul.

Ce se intampla cu corpul tau atunci cand mananci in exces

8.15 PM

Discută cu partenerul. Dacă trebuie să-i spui ceva important iubitului tău, acum e momentul să o faci. Un studiu din UK a descoperit că aceasta e ora la care bărbații sunt mai dornici să-și asculte partenerele. Tocmai au luat cina, sunt mai relaxați și mai în largul lor.

8.30 PM

Dă lumina mai încet. Fă asta cu aproximativ două ore înainte să te culci, pentru a încuraja eliberarea de melatonină, un compus chimic natural care te adoarme. Închide televizorul și pune telefonul în altă cameră, pentru că emit o lumină albastră care-ți dă peste cap ceasul intern și cauzează ceea ce oamenii de știință numesc ”amânarea somnului” – oamenii care-și iau dispozitivele electronice cu ei în pat adorm mai târziu, au un somn mai prost și sunt mai puțin alerți în ziua care urmează.

9 PM

Fă o baie. O baie caldă sau un duș îți ridică temperatura corpului, pentru ca apoi să o scadă. Exact această scădere este cea care-ți aduce starea de somnolență și care reduce cantitatea de cortizol – hormonul stresului – din corp.

10 PM

Ia medicamente pentru alergii. Luându-le seara, te asiguri că vor fi în sânge exact atunci când îți trebuie – în dimineața următoare. Simptomele unei alergii – strănuturi sau ochi care lăcrimează – de obicei au loc dimineața. Încearcă să asociezi luarea medicamentului cu ceva ce faci mereu seara – de exemplu spălatul pe dinți.

10.30 PM

Încălzește-ți picioarele. Avem nevoie de 7-9 de somn pe noapte, dar 1 din 5 oameni dorm mai puțin de 6. În jur de 10,000 din accidentele serioase la locul de muncă și mai bine de 25,000 din accidentele de mașină sunt cauzate de oboseala datorată lipsei de somn. Încălzindu-ți picioarele te poate ajuta să adormi mai repede. Cercetătorii elvețieni au descoperit că atunci când picioarele sunt calde, ele trimit un semnal creierului, cum că e timpul să dormi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.