Ameteala, motiv de ingrijorare

Demita medical vertij, starea de slabiciune fizica insotita de ameteala afecteaza multe persoane si poate fi semnul unor afectiuni mai mult sau mai putin ingrijoratoare.

Senzatia de „invartire” apare mai ales cand te ridici brusc in picioare, se manifesta prin instabilitate, poate fi insotita de transpiratie, tiuit al urechii sau paloare si nu dureaza mai mult de cateva secunde.

De ce apare?

Putina lume stie ca vertijul este legat de o dereglare a sistemului vestibular din interiorul urechii interne, responsabil cu starea de echilibru a corpului uman.

Cauzele care declanseaza ametelile sunt multe, de la oboseala accentuata pana la probleme de sanatate ingrijoratoare. Iata de ce poti suferi:

Hipertensiune sau hipotensiune

Cand tensiunea sangvina scade dintr-odata, creierul nu este alimentat suficient cu oxigen, ceea ce cauzeaza starea de ameteala. Slaba irigare a creierului cu sange este adesea insotita si de alte simptome, precum durerile de cap. Si cresterea brusca a fluxului sangvin poate crea probleme.

Deshidratarea

Fie ca organismul a pierdut multa multa apa din cauza unor probleme precum diareea sau voma repetata, in urma expunerii la caldura sau pur si simplu in absenta consumului de apa, deshidratarea severa poate fi asociata cu pierderi ale echilibrului.

Malnutritie

Mai ales in timpul curelor drastice de slabire, nivelul zaharului din sange scade excesiv. Ca urmare a anorexiei sau a alimentatiei necorespunzatoare, poate sa se instaleze si o anemie acuta, lipsa de fier sau magneziu fiind adesea insotita de stari de ameteala.

Probleme oculare

Slabirea vederii sau alte probleme ale sanatatii ochilor pot duce la o estimare gresita a distantei, urmata de instabilitate. Un control oftalmologic este de mare ajutor.

Alte afectiuni

Afectiuni precum bolile cardiace, ateroscleroza, probleme endocrine, tumorile cerebrale, hemoragiile interne, boala Meniere.

Masuri rapide

Persoana trebuie asezata imediat intr-o pozitia comoda, preferabil intinsa, intr-o incapere bine aerisita si racoroasa. Daca starea nu i se imbunatateste simtitor, e bine sa apelezi la ajutor specializat. Medicul este cel care va descoperi si va trata cauza.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.