Alternative naturale la zahar

De ce să înlocuim zahărul?

Zahărul este cel mai pupular şi accesibil îndulcitor natural, aşadar cum de am ajuns la concluzia că este nociv? Unii au ajuns să îl numească ”otrava albă” din cauză că în urma procesării este lipsit de toate mineralele şi vitaminele rămânând doar caloriile goale. Dacă nu te deranjează prea tare să consumi un aliment cu valoare nutriţională nulă. atunci poate te deranjeasă să consumi cu bună ştiinţă un aliment cu indice glicemic foarte mare care îţi dereglează funcţiile organismului.

Principalele efecte secundare ale consumului de zahăr rafinat sunt: apariţia cariilor dentare, diabetul, obezitatea, scăderea imunităţii, favorizează apariţia cancerului de colon şi dereglează metabolismul calciului favorizând apariţia osteoporozei.

Zahărul alb are aproximativ 380 calorii la 100 g şi indicele glicemic 70 (foarte mare).

Alternative naturale la zahăr

Stevia

Extractul de stevia este de 300 de ori mai dulce decât zahărul şi este obţinut din frunzele unei plante înrudite cu ştevia de la noi, Stevia rebaudiana, care creşte în America de Sud. Stevia este poate cea mai bună alternativă la zahăr deoarece are 0 calorii şi indicele glicemic foarte mic. Extractul de stevia conţine, spre deosebire de zahărul alb şi vitamine şi minerale.

Stevia îndulcitor lichid (50 ml) 12,95 lei pe plafar.net.

Zahărul de cocos

Acest tip de zahăr nu are gustul asemănător nucilor de cocos aşa cum ai putea fi tentată să crezi pentru că este obţinut din nectarul florilor de cocos. Deşi are un număr ridicat de calorii (384), are un indice glicemic scăzut (sub 35) şi este bogat în vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B3, B6, vitamina C, otasiu, magneziu, zinc, fier.

Zahăr de cocos organic (250 g) 27 ron.

Siropul/nectarul de agave

Siropul de agave este mai dulce decât zahărul şi este extras din planta de agave matură (7-8 ani) printr-un nivel minim de procesare, care permite păstrarea multor vitamine şi minerale prezente în plantă. Conţine aproape la fel de multe calorii precum zahărul alb însă este consumat în cantităţi mai mici, astfel că nu consumi la fel de multe. În plus, are un indice glicemic mic (sub 35) ceea ce îi permite să fie absorbit mai lent în organism.

Sirop bio de agave (350 g) preţ aproximativ 27,50 lei pe cosulbio.ro.

Siropul de arţar

Siropul de arţar este folosit şi ca îndulcitor în ceai şi cafea dar şi ca desert ca atare, după modelul americanilor care îl consumă cu plăcere pe clătite sau waffles. Obţinut din seva de arţar, aşa cum ne sugerează şi numele său, siropul conţine în jur de 250 de calorii la 100 g şi conţine vitamina B2, calciu, potasiu, mangan, magneziu şi zinc şi are efect antioxidant.

Sirop de arţar bio (250 ml) preţ 44.00 lei pe prodietabio.ro.

Siropul de orez brun 

Siropul de orez brun are o consistenţă asemenătoare cu aceea a mierii şi conţine în jur de 320 de calorii la 100 g. Deşi nu este prea dulce, acesta compensează  cu un conţinut bogat în minerale: magneziu, mangan şi zinc. Este foarte apreciat atât la prepararea băuturilor cât şi ca desert, pe pâine cu unt.

Sirop din orez brun organic (330 g) 16,00 lei pe beorganic.ro.

Xylitolul

Xylitolul este un îndulcitor natural care se găseşte în fibrelele multor plante (mai ales în porumb) însă cel pe care îl consumăm noi este extras din mestean. Acesta poate fi considerat o alternativă bună la zahărul alb deoarece are o textură asemănătoare dar are un indice glicemic mic şi mai puţine calorii (în jur de 250). În plus, are un rol important în prevenirea şi tratarea cariilor deja existente.

Xylitol pur (454 g) 39,80 lei pe casaplantelor.ro.

Melasa 

Melasa este un reziduu obţinut în urma procesului de rafinare a zahărului şi conţine practic toate valorile nutritive pe care nu le are zahărul. Melasa este o alternativă bună deoarece conţine în jur de 290 calorii la 100 g şi este bogată în fier, potasiu şi calciu.

Melasă din trestie de zahăr bio (300 g) 16.74 lei pe vegis.ro.

Mierea de albine

Chiar dacă este un îndulcitor bogat caloric, celelalte proprietăţi antioxidate şi antibacteriene nu sunt deloc de neglijat. Mierea de albine este o alternativă grozavă pentru zahăr pentru că este delicioasă şi tepoţi bucura de numeroase beneficii: stimulează sistemul imunitar şi este folosită în diverse tratamente de frumuseţe cu succes.

Miere bio de salcam (500 g) 27.5 lei pe potecaverde.ro.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.