Alimente care îți îngălbenesc dinții

By  | 

Oricine poate avea un zâmbet frumos cât timp merge regulat la stomatolog, are o igienă orală corespunzătoare și evită aceste alimente care îngălbenesc dinții.

Trebuie spus de la bun început că dinții perfecți pe care îi vezi la actorii de la Hollywood (și nu numai) nu sunt reali. Puține persoane au dinții atât de drepți, iar culoarea naturală nu este niciodată alb imaculat. Pentru a ajunge la un astfel de rezultat, dinții trebuie albiți, procedeu ce implică anumite riscuri și este costisitor, iar forma perfectă poate fi obținută doar cu ajutorul fațetelor dentare – un procedeu și mai costisitor, care implică șlefuirea dinților, aceștia urmând să fie acoperiți de o fațetă. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să îi invidiezi pe actori și cântăreți, ci să te concentrezi pe a-ți aduce și menține dinții naturali la cea mai bună formă a lor.

Citește și: Albirea dinților și pericolele fiecărei metode alese 

Alimente care îți îngălbenesc dinții

Lămâia și limeta

Deși sunt sănătoase și foarte consumate în special vara, ca limonadă, aciditatea lor poate eroda smalțul. Astfel, țesutul galben de dedesubt poate deveni vizibil, iar dinții vor părea galbeni.

Vinul roșu

De vină este tanina, care se lipește de dinți. Dacă te gândești să te speli pe dinți imediat cum ai băut vin, află că aceasta este o mare greșeală. Aciditatea acestuia face dinții mai sensibili la periaj.

Sfecla

Fiind atât de puternic colorată, sfecla pătează foarte ușor dinții. Gândește-te doar cât de ușor îți pătează degetele!

Uleiul balsamic

Acest tip de ulei este lipicios și închis la culoare, motiv pentru care se va lipi de dinți și îi va păta.

Citește și: Periuță de dinți manuală sau electrică: avantajele și dezavantajele fiecăreia 

Ceaiul

Știai că ceaiul pătează dinții mai puternic decât cafeaua? Acest lucru se întâmplă tot din cauza taninei. În plus, cu cât mai închis la culoare este ceaiul, cu atât va păta mai tare.

Curry

Condimentele galbene din curry sunt foarte pigmentate. De aceea, e recomandat să mănânci curry „la ocazii” pentru a nu-ți păta dinții.

Cireșele și fructele de pădure

Și aceste alimente sunt puternic pigmentate, deci ai grijă!

Sosul de roșii

…și ketchupul au o aciditate ridicată și sunt colorate intens, deci pot păta dinții și eroda smalțul.

Cafeaua

Nu doar că are o culoare foarte întunecată, dar are și o aciditate ridicată.

Sosul de soia

Deși are un gust foarte bun, sosul de soia poate păta dinții puternic din cauza nuanței sale închise.

Citește și: 5 obiceiuri proaste pentru dinți 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *