Alimentatia potrivita tenului cu acnee

Din păcate, acneea nu este doar o problemă care apare în timpul pubertăţii, şi mulţi adulţi se confruntă cu ea. Dacă şi tu ai un ten cu acnee, probabil ai încercat diferite creme şi tratamente. În cazul în care acestea nu au funcţionat, poate e timpul să îţi schimbi alimentaţia.

Care sunt cauzele acneei?

De regulă, acneea apare din cauza porilor înfundaţi, care se datorează hipersecreţiei grandelor sebacee. Acestea se găsesc în număr mare pe faţă, gât şi spate şi au rolul de a produce sebum, o substanţă care ajută pielea să fie impermeabilă şi să nu se usuce.

Dacă celulele mor mai repede decât pot fi eliminate din mori, acestea, plus sebumul, se solidifică sub forma unui dop moale. Acest lucru duce la apariţia punctelor albe sau, dacă porul rămâne deschis, apar punctele negre. Coşurile sunt o inflamaţie care apare în momentul când un punct alb rupe folicului pilos sub suprafaţa pielii. Astfel, pielea este invadată de sebum, celule moarte şi bacnerii. Uneori, se formează sub piele o umflatură plată care apare când glandele sebacee continuă să secrete material care nu iese din piele.

Acneea poate fi cauzată de hormoni, aceştia fiind cei care stimulează glandele sebacee. O altă cauză a problemei poate fi stresul, iar o alta alimentaţia defectuoasă.

Din acest motiv, înainte să încerci tot felul de creme şi tratamente scumpe, este recomndat să ai grijă ce alimente consumi.

Ce alimente nu sunt recomandate dacă ai acnee?

În general, sunt câteva alimente care nu sunt recomandate persoanelor care au probleme cu acneea. Printre acestea se numără:

alimentele cu index glicemic ridicat precum ciocolata, snacks-urile, sosurile dulci, îngheţata, băuturile carbogazoase cu conţinut ridicat de zahăr rafinat;

alimentele ce conţin grăsimi saturate precum alimentele prăjite, fast-food-ul, produsele de patiserie;

lactatele;

carnea roşie.

Fiecare corp este diferit, deci nu se poate spune cu exactitate dacă un anumit aliment este cu siguranţă problema în cazul tău. Cel mai bine este să renunţi la câte un aliment pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a vedea dacă există schimbări în ceea ce priveşte acneea.

Ce alimente te ajută să scapi de acnee?

Anumite fructe şi legume reglează sebumul la nivelul unui ten gras. Cele mai cunoscute sunt:

grepfrutul; conţinutul mare de vitamina C ajută la eliminarea rapidă a grăsimilor din organism;

castraveţii; au proprietăţi antioxidante şi sunt bogaţi în apă, deci ajută la rehidratarea organismului;

papaya; este bogată în antioxidanţi şi vitamina C;

spanacul; conţine vitamina K şi acid folic care ajută pielea să se menţină curată;

ceaiul verde; este foarte bun pentru detoxifiere;

afinele; sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi;

anghinarea; una dintre cele mai importante surse de antioxidanţi;

peştele roşu; conţine seleniu care joacă un rol important în menţinerea sănătăţii pielii.

Ţine minte! Tenul trebuie curăţat cu grijă zi de zi. Nu te culca niciodată cu machiaj pe faţă, ci încearcă să te demachiezi imediat cum ajungi acasă, pentru ca pielea ta să fie curată şi să poată să respire. De asemenea, foloseşte produse potrivite tipului tău de ten.

Tu te confrunţi cu probleme cu acneea?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.