Ajutor… intoleranta la lactoza?

Stare generală proastă, balonare, dureri abdominale… Oare suferi de intoleranţă la lactoză? COSMO dezbate subiectul.

Alături de doctor Luminiţa Florea, medic specialist nutriţie, diabet şi boli metabolice am încercat să atingem cele mai importante aspecte ale uneia dintre cele mai frecvente forme de intoleranţă alimentară – cea la lactoză. Citeşte mai departe:

Ce inseamna, de fapt, intoleranta la lactoza?

Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă forma de intoleranța alimentară și se referă la acele situații în care organismul nu poate digera și absorbi lactoza (zahărul natural din lapte). În plus, trebuie spus faptul că această tulburare digestivă afectează toate grupele de vârsta și nu ține seama de sex, deși o mai mare incidență se întâlnește în cazul femeilor. În România, circa 17% dintre consumatorii de lapte se confruntă cu probleme de digestie provocate de produsele care conțin lactoză, în timp 75% din populația globului resimte simptome gastrointestinale în urma consumului de același tip de produse.
În mod normal, lactoza se divide în intestinul subțire în două zaharuri mai mici – glucoză și galactoză – sub acțiunea unei enzime numite lactază, doar aceste monozaharide putând fi absorbite prin mucoasa intestinului subțire. În cazul în care există un deficit de lactază, moleculele de lactoză rămân nescindate și nu pot fi absorbite. Astfel, lactoza trece în intestinul gros, unde va suferi un proces de fermentație sub acțiunea florei bacteriene și se va manifesta clinic prin simptome gastrointestinale.

Ce simptome sunt tipice acestei intolerante alimentare?

Simptomele apar la aproximativ 30-90 de minute de la consumul de produse care conțin lactoză și pot varia – simptomatologia poate fi mai zgomotoasa sau mai discrete, în funcție de anumiți factori cum ar fi: toleranța individuală, vârstă, grup etnic. În urma fermentației bacteriene a lactozei, în intestinul gros rezultă CO2, acizi grași, apă și metan, aceste fiind responsabile apoi de manifestările gastointestinale specifice intoleranței la lactoză: senzație de plenitudine, balonare, dureri abdominale și, în anumite cazuri, chiar diaree. Mai mult, absența absorbției glucozei (din cauza lipsei scindării lactozei în glucoză și galactoză) poate induce temporar o stare de hipoglicemie și oboseală.

De ce alimente ar trebui sa ne ferim cand suntem intoleranti la lactoza?

Dacă am descoperit sau avem semne care indică faptul că organismul nostru nu tolerează lactoza, trebuie să evităm următoarele tipuri de alimente: produsele lactate clasice (laptele, brânza proaspătă, iaurtul și chiar înghețata), pâinea și produsele de patiserie, cerealele procesate, margarina, untul, mezelurile, sosurile și dulciurile. Pentru persoanele care au parte de disconfort după ce consumă lapte clasic, însă cărora le place laptele, trebuie spus faptul că există în magazine lapte fără lactoză, care elimina problema intoleranței.

Cum tratam intoleranta la lactoza, in afara unui regim alimentar?

Intoleranța la lactoză este un deficit enzimatic condiționat genetic, pentru care, în acest moment, nu există un tratament specific al cauzei, respectiv pentru deficitul de enzimă lactază, ci doar un tratament simptomatic care țintește efectele, adică simptomele disconfortului digestiv.

Cea mai simplă cale este reducerea sau eliminarea din alimentație a produselor lactate cu lactoză. De exemplu, laptele clasic din comerț, care conține circa 4-5 g lactoză/100 ml lapte poate fi înlocuit cu produse cu conținut mic sau absent de lactoză, care au același aport nutritiv de proteine, glucide, grăsimi, vitamine și minerale.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.