Ai grija de inima ta

Semnale discrete

Un usor disconfort in piept, senzatie de greata, nu neaparat de durere; o sufocare aparuta brusc, insotita sau nu de durere intre degetele inelar si mic de la mana stanga ori de o arsura in cosul pieptului (ca si cum ai avea gastrita sau chiar ulcer) ori chiar de durere in dreapta, in spatele pieptului sau intr-o masea – toate acestea pot fi simptomele discrete ale unei ischemii cardiace, mai ales daca cedeaza spontan in maximum 2-3 minute.

Rupere de ritm

Cu toate ca e importanta pentru organism, tulburarea ritmului inimii (aritmie cardiaca) poate trece neobservata sau, dimpotriva, te poate alarma prin lesinuri repetate si de scurta durata. Mai zgomotoasa e nevroza cardiaca (palpitatiile), in care incepi sa-ti simti brusc bataile inimii, regulate sau neregulate; insa de cele mai multe ori palpitatiile nu semnifica vreo afectare organica a cordului.

Risc calculat

Apreciaza-ti riscul de a te imbolnavi, tinand cont ca: fumatul, alimentatia bogata in grasimi animale, sedentarismul, supraponderabilitatea / obezitatea, precum si consumul crescut de alcool iti ingroasa in timp peretii vaselor, care isi pierd elasticitatea mai devreme si isi ingusteaza lumenul, iar muschiul inimii ajunge sa sufere. Daca ai rude de sange cu maladii cardiovasculare, riscul tau e cu atat mai crescut.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.