Afla care sunt noile semne ale cancerului de piele!

 

Un nou studiu publicat în JAMA Dermatology a arătat că există două noi simptome ale cancerului de piele: durerea şi mâncărimea.

Cercetătorii au studiat 268 de oameni diagnosticaţi cu unul dintre cele trei mari tipuri de cancer de piele (basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma şi melanoma). Subiecţii au fost rugaţi să dea note pe o scară de la 1 la 10 nivelului durerii şi mâncărimii leziunilor lor, iar rezultatele au arătat că 37% dintre leziunile canceroase provoacă mâncărime, în timp de 28% sunt caracterizate de durere.
 
De asemenea, mulţi pacienţi au experimentat ambele simptome: 46% dintre leziunile dureroase provocau şi mâncărime şi 60% dintre cei care se confruntau cu mâncărime aveau şi dureri.

Interesant este că mâncărimea şi/sau durerea caracterizau atât primele două tipuri de cancer, însă lipseau la melanoma. Din păcate, acesta nu este un motiv de bucurie, melamona fiind mai rară, dar cu o rată a mortalităţii mai mare. 

În orice caz, rezultatele acestea sunt foarte folositoare, pentru că permit doctorilor să identifice boala de la început, iar şansele să fie tratată sunt mai mari.

Cercetătorii speră că aceste rezultate vor ajuta dermatologii să diagnosticheze mai repede cancerul de piele. Important este să ţii şi tu minte aceste noi două simptome! Pentru identificarea bolii există o formulă ABCDE:

– A (asymmetry): leziuni asimetrice ale pielii (forma unei jumătăţi de aluniţă nu se potriveşte cu cealaltă jumătate); 

– B (border): marginile neregulate ale leziunilor, crestate, pătate; 

– C (colour): coloraţie neuniformă; 

– D (diameter): diametru nevi pigmentari > 6 mm; 

– E (enlargement): mărirea în volum a aluniţei. 

Nu uita că expunerea prelungită la soare este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru producerea cancerului de piele, deci ai grijă să stai la plajă la orele potrivite şi să foloseşti mereu cremă cu protecţie solară!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.