Adevarul despre efectele pilulei

By  | 

BENEFICII

In primul rand, pilula previne cancerul. Mai exact, folosirea contraceptivelor orale timp de macar 3 ani scade riscul de cancer ovarian cu pana la 30-50%. Alt avantaj este faptul ca, daca iei anticonceptionale timp de 4 ani, iti scad sansele de a face cancer de endometru cu 50%.

In plus, sangerarile din perioada tratamentului cu pilule dau mai putine batai de cap – sunt mai putin dureroase si nu sunt insotite de sindromul premenstrual.

EFECTE SECUNDARE

Pentru majoritatea femeilor, partile bune le compenseaza pe cele rele, insa trebuie sa stii ca exista si unele efecte secundare periculoase. Estrogenul continut in pilule creste sansele de formare a cheagurilor in sange, care pot apoi sa migreze catre inima sau plamani, cu consecinte fatale.

Desi mic, riscul este real, asa ca doctorii nu prescriu anticonceptionale acelor femei care au avut asemenea probleme de sanatate in trecut sau acelora care fumeaza (in special daca au peste 35 de ani, indiferent cate tigari aprind saptamanal).

Contraceptivele mai pot provoca, de asemenea, migrene. Cauza este necunoscuta, insa cercetatorii cred ca are legatura tot cu estrogenul. Argumentul lor: durerile de cap, cand nivelul acestui hormon este marit.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *