Acizii cosmetici, aliații tenului radios

Care-i treaba cu acidul și cosmetica? Umblă vorba că acizii ar face rău tenului! Hai să clarificăm odată pentru totdeauna: folosiți în mod corect, aceștia te pot ajuta să ai o piele mai frumoasă ca niciodată!

Ce face acidul?

„Acizii vor îndepărta celulele moarte și vor stimula reînoirea celulară”, arată chimistul american Joseph A. Lewis ll, explicând faptul că „un acid delicat exfoliază prin ruperea legăturilor ce țin structura celulelor moarte” la suprafața pielii. „Acizii de fructe, în funcție de concentrație, au rol de decapare (îndepartarea celulelor moarte) sau chiar de peeling (îndepărtarea mai multor straturi), confirma medicul dermatolog Viviana Iordache.

„Corect folosiți, aceștia pot ajuta la curățarea pielii, îndepărtarea petelor, uscarea leziunilor de acnee. În general, în produsele cosmetice se regăsesc concentrații mici de acizi tocmai pentru a nu deveni prea agresivi. Folosirea incorectă poate determina apariția de pete noi, iritatii, arsuri și alergii. Nu pot fi folosiți de către persoanele cu rozacee (față roșie sau vinișoare sparte)”, avertizează dermatologul.

Ok, acizi, dar care?

Acizi Alfa-hidroxizi

„Acizii Alfa-hidroxizi (AHA) exfoliază și hidratează tenul”, arată Lewis, subliniind eficiența acestora în tratarea petelor pigmentare, cicatrici sau probleme mai grave, precum acneea (și urmele acesteia) ori psoriazisul, dar și pentru ca pielea să-și recapete aspectul radios.

Acidul glicolic

„Acesta reprezintă cea mai redusă dimensiune moleculară dintre acizii alfa-hidroxizi din industrie, având super-capacitatea de a exfolia în profunzime”, spune Lewis. Caută-l deopotrivă în produse de curățare și serumuri.

Acidul salicilic

Acesta face parte din categoria BHA (acizi beta-hidroxizi), „care elimină celulele moarte de la suprafața pielii”, spune Lewis. „Este excepțional pentru a trata erupțiile și ajută la reducerea bacteriilor specifice acneei”. Aplică-l pe coșuri și privește-le cum dispar.

Acidul lactic

Acidul Lactic este unul din agneții de hidratare proprii pielii, fiind superior tuturor celorlalți AHA, preferabil pentru a îmbunătăți gradul de hidratare a pielii, esențial în abordarea pielii în curs de maturizare, explică Lewis. Dacă ai pielea uscată sau riduri, procură-ți un produs cu acid lactic.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este altă categorie”, precizează dermatlogul Viviana Iordache. „El creează o membrana de protecție și hidratare la suprafața pielii. Se folosește pe tenul uscat, îmbătrânit, cu iduri fine. Însă incorect utilizat, poate sufoca pielea determinind chiar apariția de puncte negre”.

Acidul citric

Un AHA extrem de popular, una dintre cele mai voluminoase molecule de acid, motiv pentru care trebuie folosit cu prudență – prea mult ar putea irita pielea. Folosește-l ca atare fără grijă dacă ai o piele tolerantă, aplicând treptat cantități mici sau caută-l pe etichetele cosmeticelor.

 

Citește și: Cum îți afectează poluarea sănătatea pielii

 

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise