8 mituri despre sănătatea femeilor pe care să nu le mai crezi

Ca femei tinere, sănătatea nu este întotdeuna o prioritate, pentru că nu credem cu adevărat că ne putem îmbolnăvi. Mai mult, deseori nu reușim să ne informăm corect privitor la problemele de sănătate care ne-ar putea afecta, mai ales pentru că online circulă atât de multe mituri false.

Iată 8 mituri despre sănătatea femeilor pe care să nu le mai crezi

Ai nevoie de un specialist pentru a-ți verifica sânii corespunzător

Deloc adevărat! Deși nu strică să faci un control periodic la medic, ar trebui să îți controlezi singură sânii și acasă. Autoexaminarea sânilor se face astfel: se ridică o mână, iar cu ceaaltă se palpează sânii, folosind degetele întinse. Nu trebuie să apeși prea tare, dar presiunea trebuie să fie suficient de puternică pentru a simți și zonele profunde. Folosește mișcări circulare, stânga-dreapta, de sus în jos. Verifică și zona subrațului, dar și mamelonul.

Lipsa menstruației înseamnă că ești însărcinată

Există și alte motive pentru care menstruația poate să întârzie sau să „dispară”. Cele mai des întâlnite sunt stresul, anumite afecțiuni medicale (menopauza prematură sau sindromul ovarului polichistic), schimbarea greutății sau creșterea regimului de exerciții fizice. În orice caz, ar trebui să faci o vizită medicului dacă întâmpini această problemă.

Loviturile la sâni pot cauza cancer

Atunci când ne rănim orice zonă a corpului, îi acordăm mai multă atenție. De aceea, e posibil să îți verifici cu mai multă grijă sânii și să descoperi ceva neobișnuit. Totuși, nu există dovezi care arată că loviturile pot crește riscul apariției cancerului mamar.

Vaginita bacteriană afectează doar femeile active sexual

Femeile care sunt active sexual au într-adevăr șanse mai mari de a dezvolta vaginita bacteriană, însă oricine poate avea această afecțiune. Cea mai comună cauză o reprezintă spălarea în exces a vulvei și regiunii vaginului, iar produse precum săpunurile parfumate, spuma de baie sau anumite produse de igienă feminină pot fi și ele vinovate.

Citește și: Ar trebui să ai un ritual de frumusețe pentru vaginul tău? 

Dacă folosești pastile anticoncepționale, fertilitatea poate fi afectată

De fapt, nu există niciun efect pe termen lung. În general, poți rămâne însărcinată imediat cum renunți la pastilele anticoncepționale – iar unele femei pot rămâne gravide și în timp ce iau pastilele, dacă obișnuiesc să uite de ele.

Sucul de afine vindecă infecțiile urinare

Acesta este un mit destul de comun, dar de fapt nu există deloc dovezi care să sugereze că este adevărat.

Să ai HPV înseamnă că ai semne timpurii de cancer de col uterin

Multe lucruri despre HPV sunt înțelese gresit. În timp ce aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV, e important să înțelegem că a avea virusul nu înseamnă neapărat că vei avea și cancer. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV și multe dintre ele sunt inofensive.

Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Probabilitatea de a rămâne însărcinată în timpul menstruației este semnificativ mai mică decât șansele de a concepe în timpul ovulației. Totuși, sperma poate trăi în interiorul corpului până la 5 zile, astfel încât să rămână activă atunci când intri în etapa fertilă.

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.